Prima zi de evacuare a ‘junglei’ de la Calais: 2000 de refugiaţi au părăsit tabăra improvizată

Autorităţile franceze au început luni evacuarea miilor de refugiaţi din tabăra improvizată de lângă Calais, cunoscută sub numele de 'jungla', relatează DPA. Sute de migranţi stăteau la cozi pentru înregistrare şi mutare în centre de primire de pe tot teritoriul Franţei.
Economica.net - lun, 24 oct. 2016, 19:41
Prima zi de evacuare a 'junglei' de la Calais: 2000 de refugiaţi au părăsit tabăra improvizată

În total, 1918 adulţi au plecat în cursul zilei din Calais cu 45 de autobuze, către 80 de destinaţii, a anunţat ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve. În plus, 400 de minori neînsoţiţi au fost duşi într-un centru de primire temporar.

Circa 6500 de migranţi trăiau în condiţii mizere în apropierea oraşului Calais din nordul Franţei, mulţi cu speranţa că vor reuşi să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie. Autorităţile de la Paris au anunţat luna trecută că intenţionează să închidă tabăra.

Duminică seara, câţiva refugiaţi care încercau să ajungă la şosea s-au ciocnit cu poliţia, iar în ‘junglă’ au fost aprinse câteva tomberoane de gunoi. Situaţia este ţinută sub control de 1250 de poliţişti. Operaţiunea de evacuare ar urma să dureze o săptămână.

În acelaşi timp, Guvernul britanic va aloca până la 40 de milioane de euro pentru menţinerea controalelor de frontieră la Calais, în nordul Franţei, după dezafectarea taberei improvizate de refugiaţi cunoscută ca ‘jungla’, transmite AFP.

Ministrul britanic de interne, Amber Rudd, a făcut anunţul luni în parlamentul de la Londra. Ea a subliniat importanţa controalelor alături de autorităţile franceze şi a afirmat că o parte din fonduri sunt destinate închiderii taberei pe termen lung.

De la începutul lui octombrie, Regatul Unit a primit aproape 200 de minori de la Calais, dintre care 60 de fete care potrivit lui Rudd erau în pericol să fie ‘exploatate sexual’. În ‘junglă’ trăiesc 1300 de minori neînsoţiţi, iar câteva sute vor fi transferaţi peste Canalul Mânecii în următoarele trei săptămâni, a mai anunţat şefa Internelor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...