Primăria Capitalei propune un buget de 5 miliarde lei pentru Bucureşti în 2017, din care 1,1 miliarde lei pentru investiţii

Primăria Generală a Capitalei propune un buget local de 5,02 miliarde lei (1,1 miliarde euro) pentru Bucureşti în 2017, din care 1,5 miliarde lei (30%) pentru învăţământ, sănătate, cultură şi religie şi 1,11 miliarde lei (22%) pentru investiţii, arată proiectul de buget publicat luni de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. Cele mai mari investiţii finanţate de la bugetul Capitalei în acest an sunt pasajele de la Piaţa Sudului şi Ciurel, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 20 mart. 2017, 16:49
Primăria Capitalei propune un buget de 5 miliarde lei pentru Bucureşti în 2017, din care 1,1 miliarde lei pentru investiţii

Din bugetul total de cheltuieli de 5,02 miliarde lei, pentru cheltuieli social-culturale este alocată o sumă de 1,5 miliarde lei, din care 877,3 milioane lei pentru cultură, recreere şi religie, 119 milioane lei pentru învăţământ, 435,3 milioane lei pentru sănătate şi 73,8 milioane lei pentru asistenţă socială, potrivit News.ro.

Bugetul pentru servicii şi dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi ape este mult mai mic, de doar 776,6 milioane lei, din care 506,5 milioane lei pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică şi 270,1 milioane lei pentru protecţia mediului.

Proiectul de buget prevede cheltuieli de 134,2 milioane lei pentru ordine publică şi siguranţă naţională, categorie din care este finanţată mai ales poliţia locală.

Partea de acţiuni economice este de 1,89 miliarde lei, din care sunt subvenţionate serviciile de transport public sau încălzire centralizată, este de 1,89 miliarde lei, din care 1,28 miliarde lei pentru transporturi şi 602,2 milioane lei pentru combustibili şi energie.

Pe mari categorii, bugetul Capitalei pe 2017 prevede 182,15 milioane lei pentru salariile anagajaţilor, 591 milioane lei pentru bunuri şi servicii, 118,4 milioane lei pentru dobânzi la împrumuturile contractate de Primărie şi 1,03 miliarde lei pentru subvenţii.

Pe hârtie, o sumă de 1,11 miliarde lei este alocată pentru investiţii (cheltuieli de capital).

Din sumele prevăzute pentru investiţii în 2017, 416,2 milioane lei sunt alocate pentru categoria transporturi, din care 31,5 milioane lei pentru transportul în comun.

Pentru străzile Capitalei – la şantierele deja începute – sunt alocate 256,2 milioane lei, din care pentru penetraţia Splaiul Independenţei – Ciurel – A1 (şantierul de la Ciurel) este alocată suma de 90 milioane lei (din 1,87 miliarde lei valoare rămasă de executat), pentru reabilitatea Şoselei Panteliomon – 70 milioane lei (din 173,4 milioane lei rămas de executat), pentru străpungerea Bd. Nicolae Grigorescuu – Splai Dudescu – 24,5 milioane lei (din 205,7 milioane lei rămas de executat), pentru reabilitarea Bd.liviu Rebreanu – 13,87 milioane lei, pentru supralărgirea Str. Fabrica de Glucoză – 15 milioane lei, pentru reabilitatea Şoselei Ianucului – 11,9 milioane lei, pentru modernizarea Pieţei Eroii Revoluţiei – 8 milioane lei – şi pentru reabilitarea Bd. Aerogării – 7 milioane lei.

Sume mai mici sunt alocate pentru Prelungirea Ghencea – Domneşti (5 milioane lei) sau pentru piste de biciclişti (3,5 milioane lei).

Pentru obiective de investiţii noi la străzi, Primăria Capitalei propune un buget foarte scăzut, de doar 18,6 milioane lei.

Pentru pasajul subteran de la Piaţa Sudului, aflat în mare întârziere şi care ar urma să fie finalizat în următoarele luni, Primăria alocă în acest an 102,5 milioane lei, sumă considerată neeligibilă de către Comisia Europeană.

Pentru RATB, Primăria Capitală alocă 14 milioane lei pentru cumpărarea de tramvaie în acest an, 2,4 milioane lei pentru troleibuze şi 15,2 milioane lei pentru autobuze noi.

Pentru sistemul de enegie termică al Capitalei, aflat aproape în colaps după intrarea în insolvenţă a RADET şi Elcen, Primăria Capitalei propune pentru 2017 un buget de investiţii de 5,87 milioane lei.

Pentru protecţia mediului, Primăria propune investiţii de 183,4 milioane lei din bugetul local în 2017, în special în lucrări la sistemul de colectare a deşeurilor şi îm cel de alimentare cu apă şi de canalizare.

Pentru cultură, recreere şi religie sunt propuse investiţii de 112 milioane lei în 2017, din care cea mai mare sumă, de 33,5 milioane lei, pentru patinoarul Flamaropol.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...