Primul faliment al unei persoane fizice din România

Curtea de Apel Cluj a confirmat în mod irevocabil primul faliment al unei persoane fizice din România, respectiv un dezvoltator imobiliar care a încasat bani, sub formă de avans, de la peste o sută de familii, pentru locuinţe pe care nu le-a mai construit.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 11:43
Primul faliment al unei persoane fizice din România

Avocatul Roxana Iuliana Cleja a declarat, azi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că primul faliment al unei persoane fizice din România, Daniel Ionel Micle, a fost confirmat, luni, în mod irevocabil, de Curtea de Apel Cluj, ceea ce înseamnă că persoanele păgubite au o şansă de a-şi recupera banii, transmite corespondentul Mediafax.

„Respingerea recursului înaintat de Daniel-Ionel Micle împotriva hotărârii Tribunalului Specializat Cluj prin care s-a deschis procedura de faliment împotriva sa înseamnă pentru persoanele păgubite o şansă reală de a-şi recupera banii. Este vorba despre o persoană care, deşi nu era înscrisă în Registrul Comerţului, avea totuşi calitatea de comerciant, deoarece desfăşura în mod constant activităţi comerciale”, a spus Cleja.

Conform sursei citate, în anul 2007, Daniel-Ionel Micle, împreună cu asociatul său, Mureşan Sergiu-Romeo, au început un proiect imobiliar în comuna Baciu, judeţul Cluj, constând în edificarea de blocuri şi valorificarea apartamentelor. Iniţial, proiectul prevedea construirea dificarea a 14 blocuri de locuinţe cu trei etaje şi mansardă. Din cauza crizei economice instalate în 2008-2009, până în prezent au fost finalizate doar patru blocuri, iar al cincilea fusese început, însă lucrările au fost oprite.

„De la data pronunţării sentinţei de deschidere a falimentului de către Tribunalul Specializat Cluj, lui Micle Daniel-Ionel i-a fost ridicat dreptul de administrare a averii sale personale, administrare ce a fost preluată de Cristina-Maria Terpe, lichidatorul judiciar numit de instanţă. În perioada următoare se preconizează exercitarea de către lichidator a unor acţiuni de anulare a unor contracte prin care se crede că Micle Danile Ionel şi-ar fi micşorat fraudulos patrimoniul pentru a face imposibilă recuperarea de către clienţii păgubiţi a daunelor produse. În procedura falimentului, astfel de acţiuni se exercită fără să se plătească exorbitantele taxe de timbru. Prin aceasta, s-a creat o nouă şansă de recuperare de către păgubiţi a sumelor achitate ca avansuri la apartamentele ce nu au mai fost niciodată construite”, a mai spus Cleja.

Conform avocatului, lichidatorul are posibilitatea executării antecontractelor, astfel că unii păgubiţi pot deveni proprietarii apartamentelor plătite mult mai uşor decât prin intermediul unor procese având ca obiect obţinerea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de contract notarial de vânzare-cumpărare.

„Cazul descris este unul cu mare impact social, având în vedere că 127 de familii păgubite s-au înscris deja pe tabelul creditorilor lui Daniel-Ionel Micle. Cei mai mulţi au semnat antecontracte de vânzare-cumpărare şi au achitat avansuri de preţ sau chiar preţul integral pentru apartamentele ce urmau să fie construite, însă până în prezent nu au primit nimic în schimb”, a afirmat Cleja.

Avocatul a adăugat că, de altfel, nici nu ar fi existat multe şanse pentru oameni de a primi ceva, deoarece la începutul anului 2011, Daniel-Ionel Micle şi-a ipotecat toate imobilele deţinute în favoarea unei persoane numite Keith John Viner, prin intermediul unor contracte de împrumut a căror valabilitate este pusă sub semnul întrebării de către creditorii care încearcă să îşi recupereze sumele investite.

Roxana Iuliana Cleja a afirmat că falimentul persoanei fizice Daniel-Ionel Micle este primul caz de acest fel din România.

Conform lui Cleja, în faţa judecătorilor Curţii de Apel Cluj, argumentele lui Micle au fost de natură emoţională. Acesta a spus că nu îşi mai poate administra averea, se simte „ca un minor” şi a susţinut că el nu este comerciant, deoarece nu este înscris în Registrul Comerţului.

Daniel-Ionel Micle nu a putut fi contactat.

În toamna anului trecut, Tribunalul Comercial Cluj dispusese intrarea în faliment a persoanei fizice Daniel-Ionel Micle.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...