Priorităţile economice ale guvernului Cioloş

Fondurile europene şi investiţiile în infrastructura de transport sunt identificate drept principalele priorităţi pentru economie în programul de guvernare al Cabinetului de miniştri propus de premierul desemnat Dacian Cioloş. Viitorul Guvern vrea să grăbească finalizarea autostrăzilor şi să îmbunătăţească atât absorbţia fondurilor UE, cât şi calitatea proiectelor finanţate.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 09:55
Priorităţile economice ale guvernului Cioloş

ECONOMICA.NET prezintă în continuare o sinteză a principalelor angajamente ale viitorului Guvern în plan economic. Toate acestea ar trebui realizate în următoarele 12 luni de un guvern de tehnocraţi care ar trebui să beneficieze, cel mai probabil, de o majoritate de uniune naţională în Parlament.

Citeşte şi Ce averi au miniştrii din guvernul Cioloş

Guvernul va lua legătura imediat cu toate departamentele Comisiei Europene responsabile de gestionarea resurselor financiare, pentru a găsi soluţii rapide de eliminare a blocajelor şi de a accelera absorbţia fondurilor UE, se arată în Programul de Guvernare trimis Parlamentului de către premierul desemnat Dacian Cioloş. Este vizată atât creşterea gradului de utilizare a fondurilor UE, cât şi îmbunătăţirea calităţii proiectelor finanţate.

De asemenea, investiţiile în infrastructură vor fi tratate cu prioritate, se mai spune în document, noul Guvern urmând să „evalueze” stadiul proiectelor în curs de dezvoltare pe tronsoanele europene rutiere şi feroviare pentru a grăbi finalizarea lor.

Guvernul de tehnocraţi condus de Dacian Cioloş vrea de asemenea să îmbunătăţească gradul de încredere a agenţilor economici şi a investitorilor în dezvoltarea şi stabilitatea economiei şi promite „evitarea derapajelor economice potenţiale într-un an electoral”.

În ceea ce priveşte bugetul pe 2016, viitorul Guvern îşi propune menţinerea ţintelor de stabilitate macroeconomică, cu renegocierea MTO-ului (medium term objective) în vederea menţinerii unui nivel sustenabil al datoriei publice în raport cu PIB. În plus, unul dintre obiectivele Cabinetului Cioloş în scurta perioadă rămasă până la alegerile generale de la sfârşitul anului viitor este adoptarea şi implementarea măsurilor care să asigure creşterea convergenţiei în perspectiva aderării României la zona euro.

Investiţiile publice vor fi prioritizate pe baza unor indicatori obiectivi, având în vedere priorităţile de dezvoltare, se mai arată în Programul de Guvernare.

Viitorul Guvern vrea să realizeze „un plan de investiţii pentru următorii 10 ani, având concensul întregii clase politice”, în cadrul unei strategii naţionale de dezvoltare. Sunt promise consultări cu mediul privat, societatea civilă, ministerele de resort şi specialişti recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional.

„Deblocarea și finanțarea prin fonduri structurale a marilor proiecte de infrastructură de transport (rutier, feroviar, naval, aerian), reabilitarea și dezvoltarea sistemelor de irigații, a infrastructurii de transport gaze, electricitate și realizarea interconectării cu retelele europene”, este o altă prioritate în Programul de Guvernare.

Guvernul îşi propune de asemenea să stimuleze investiţiile străine, să creeze un fond naţional de investiţii şi o bancă naţională de dezvoltare şi să sprijine dezvoltarea pieţei de capital.

Dezvoltarea și exploatarea resurselor naturale într-o manieră profitabilă şi sustenabilă” se numără de asemenea printre priorităţile noului Executiv.

Locuri de muncă

Odată cu dezvoltarea infrastructurii şi accelerarea proiectelor din fonduri UE, Programul de Guvernare pune accent pe crearea de locuri de muncă şi creşterea productivităţii. Guvernul promite lansarea unei dezbateri publice privind crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea unor politici de urbanizare şi stimulare a atragerii şi reintegrării românilor din diaspora.

Agricultură

Este vizată de asemenea reindustrializarea şi dezvoltarea agriculturii, inclusiv prin investiţii cofinanţate din fonduri UE, pentru creşterea competitivitiăţii şi a valorii adăugate.

Companii de stat

Guvernul Cioloş vrea să continue procesul de restructurare şi eficientizare a companiilor de stat, cu gestionarea integrată a acestora prin intermediul unei singure structuri administrative.

Descentralizare

Programul de Guvernare propune de asemenea continuarea descentralizării administrative şi consolidarea autonomiei locale, prin restrângerea prerogativelor administraţiei centrale la strategie, politici şi control, concomitent cu descentralizarea resurselor financiare. Sunt promise un calendar pentru procesul de descentralizare şi o strategie de dezvoltare regională.

Energie

Finalizarea strategiei energetice naţionale este o altă prioritate a noului Guvern. Alte priorităţi de notat în energie: încurajarea programelor de eficienţă energeitcă, în special cu economisirea energiei la consumatorul casnic; continuarea interconectării reţelei de energie cu statele vecine.

Programul de guvernare complet al guvernului Cioloş este aici

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...