Privatizarea Oltchim: Chimcomplex Borzeşti a depus în ultima zi o ofertă pentru preluarea activelor combinatului

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CHOB), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunţat că a depus joi, în ultima zi în care se pot depune oferte, ofertă pentru preluarea activelor Oltchim din Râmnicu Vâlcea, şi susţine că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică, scrie News.ro.
Economica.net - joi, 06 iul. 2017, 08:21
Privatizarea Oltchim: Chimcomplex Borzeşti a depus în ultima zi o ofertă pentru preluarea activelor combinatului

Până în prezent, două companii au anunţat oficial că sunt interesate să preia activele Oltchim: Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi grupul germano-polonez PCC, acţionar minoritar al combinatului.

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim, aflat în insolvenţă, a fost prelungit până în 6 iulie, ora 18.00.

Chimcomplex susţine că i s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordinate de ING şi două fonduri de investiţii din Londra şi Dubai, arată un comunicat emis joi de Chimcomplex.

Grupului SCR, care deţine în prezent Chimcomplex, va deveni garantul direct al tranzacţiei, având active de peste 120 de milioane de euro.

”Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică”, arată comunicatul.

Planul de afaceri al acestei noi entităţi este fundamentat pe relansarea chimiei româneşti, incluzând posibilitatea de creştere a producţiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, în şapte ani de la preluare, precum şi crearea a peste 9.000 de locuri de muncă, cât şi la diversificarea operaţiunilor comerciale în întreaga regiune.

Compania nu a dezvăluit valoarea financiară a ofertei.

“Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă şi bine asumată, iar faptul că avem resursele umane, know-how- ul şi resursele financiare, ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern şi regional prin intermediul Companiei Române de Chimie”, a declarat preşedintelele Chimcomplex, Virgiliu Băncilă.

Chimcomplex consideră că are un singur competitor pentru activele Oltchim.

„Probabil că mai sunt şi alti competitori, dar singurul de elită este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregătiţi să luptam cu toate armele, pentru a-l învinge. Vânzarea Oltchim este un eveniment major în economia României şi am dori să avem sprijin de la întreg mediul de afaceri, aşa cum am primit de la mediul universitar. Credem că organizatorul licitaţiei va fi corect şi ne va declara calificaţi în confruntarea directă cu PCC, urmând ca cel care va avea oferta cea mai bună să câştige”, a mai spus Băncilă.

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

Compania a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia......
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD ...