Probleme la Primăria Cluj. DNA redeschide dosarul de corupţie pe achiziţia tramvaielor poloneze

DNA Cluj a redeschis dosarul de corupţie pe cumpărarea de tramvaie de la firma poloneză PESA, firma fiind acuzată că a încălcat prevederile din caietul de sarcini. Cercetările se vor face, deocamdată, doar la adresa polonezilor, însă există posibilitatea de a se extinde şi asupra funcţionarilor de la Primărie şi Regia locală de transport, care au semnat contractul cu polonezii.
Economica.net - mie, 27 nov. 2013, 22:03
Probleme la Primăria Cluj. DNA redeschide dosarul de corupţie pe achiziţia tramvaielor poloneze

Problemele pe care foştii funcţionari publici ai Primăriei şi Regiei locale de Transport Cluj-Napoca, responsabili de licitaţia pentru achiziţia de tramvaie de anul trecut, credeau că le-au depăşit, au revenit.

Aceleaşi probleme le are şi compania poloneză PESA, care a câştigat licitaţia, deşi tramvaiul lor nu respecta nici măcar cerinţele tehnice cerute prin caietul de sarcini.

Procurorul şef DNA Cluj Elena Botezan a dispus redeschiderea dosarului de corupţie pe achiziţia de tramvaie de către Primărie, cerând continuarea cercetării faţă de compania poloneză PESA, câştigătoarea licitaţiei de anul trecut. DNA a admis parţial o plângere penală a companiei româneşti Astra Vagoane Călători, producătoare de tramvaie Imperio, pe licenţă Siemens, şi va face cercetări privind circumstanţele prin care Astra Vagoane a pierdut licitaţia, deşi concurentul polonez nu respectase nici măcar cerinţele din caietul de sarcini. În acelaşi timp, Astra a înaintat o nouă plângere prin care cere DNA să extindă cercetările şi asupra membrilor din Comisia Regiei Autonome de Transport Urban Călător(RATUC) responsabili de licitaţia amintită, inclusiv a fostului primar interimar Radu Marian Moisin.

„Constatăm că acest capăt al plângerii este întemeiat, motiv pentru care se va dispune infirmarea, în parte, a rezoluţiei 114/P/2012 din data de 1 martie 2013 . Dispun admiterea în parte a plângerii formulate de petenta Astra Vagoane Călători Arad ….şi continuarea cercetărilor faţă de persoana juridică PESA  SA Polonia cu privire la comiterea infracţiunii de înşelăciune prevăzută de articolul 215 Cod penal”, se arată în Ordonanţa Procurorului şef DNA Cluj. Potrivit motivării din Ordonanţă, prin plângerea penală făcută, Astra Vagoane a sesizat şi săvârşirea infracţiunii de înşelăciune presupusă a fi făcută de societatea ploneză participantă la licitaţia publică, constând în prezentarea unor date false privind capacităţile, performanţele produselor sale, modalitate prin care a reuşit să fie declarată câştigătoarea licitaţiei.

Anterior, un alt procuror al DNA Cluj dispusese neîncepere urmăririi penale asupra polonezilor şi ai membrilor Comisiei RATUC, decizie „întoarsă” acum de Botezan.

În cazul în care DNA va decide extinderea cercetărilor şi asupra foştilor funcionari publici implicaţi în licitaţie, aceştia riscă să fie puşi sub urmărire penală sub aspectul infracţiunilor de corupţie, neglijenţă în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri oficale, fals în înscrisuri sub semnăturîă privată, uz de fals şi fals în declaraţii.

Potrivit plângerii înaintate de Astra Vagoane, autoritatea contractantă, prin reprezentanţii săi legali, „cu intenţie au modificat caietul de sarcini, îndeplinind cu ştiinţă în mod defectuos atribuţiile de serviciu încâlcând dispoziţiile legale prevăzute de art. 79 pc.2 din HG 925/2006(aprobarea normelor de aplicare la atribuirea contractelor de achiziţie publică – n.r.) care stipulează imperativ faptul că „În cazul în care ofertantul modifică prin răspunsurile pe care le prezintă conţinutul propunerii tehnice, oferta sa va fi considerată neconformă”, ori prin aceste acţiuni s-a adus o atingere gravă intereselor legale ale subscrisei Astra Vagoane Călători, în concret s-a cauzat un prejudiciu ce se apropie de suma de 20 de milioane de euro prin eliminarea de la licitaţie”.

Caietul de sarcini al licitaţiei prevedea, ca şi criteriu eliminatoriu, ca tramvaiele participante la licitaţie să aibă podea coborâtă pe toată lungimea şi uşă dublă în faţă. Ori, tramvaiul PESA , spre deosebire de Imperio, are uşă simplă în faţă şi podea coborâtă doar parţial. Mai mult, membrii Comisiei RATUC au vizitat doar fabrica de tramvaie din Polonia, nu şi pe cea din Arad, deşi aceasta se afla la doar doi paşi de Cluj, şi nu au testat decât tramvaiul polonezilor.

În urma tuturor acestor fapte, compania poloneză a fost declarată câştigătoare a licitaţiei. Astra Vagoane a contestat această decizie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi a primit aviz favorabil, dar nu a contat. Comisia, condusă de fostul vice-primar Laszlo Attila, a decis să menţină PESA drept câştigătoare a licitaţiei pentru achiziţia a 12 tramvaie în valoare de peste 18 milioane de euro.

Până acum, Primăria a primit doar patru tramvaie din lotul de 12 pe care trebuie să le primească. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, noul primar Emil Boc oscilează între a merge cu contractul PESA până la capăt sau a denunţa contractul. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...