Proclamarea independenţei Cataloniei ar putea surveni „la sfârşitul săptămânii” – liderul separatist Puigdemont

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a afirmat - într-un interviu difuzat miercuri - că guvernul său se pregăteşte să declare independenţa acestei regiuni a Spaniei probabil 'la sfârşitul săptămânii', relatează France Presse.
Economica.net - mie, 04 oct. 2017, 06:11
Proclamarea independenţei Cataloniei ar putea surveni

‘Vom declara independenţa la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului’, a declarat el într-un interviu acordat BBC, primul difuzat după votul de duminică.

‘Aceasta probabil se va termina când ne vom fi recuperat voturile din străinătate’, a precizat el, ‘deci vom acţiona la sfârşitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare’.

Puigdemont a declarat că o reacţie de opoziţie din partea guvernului central ar constitui o ‘nouă greşeală’ care s-ar adăuga unei ‘lungi liste de erori’.

‘După fiecare din aceste erori, noi am ieşit întăriţi’, a spus liderul separatist. ‘Nu numai pentru că timpul a trecut, ci şi pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obţinem mai mult sprijin din partea societăţii.’

Duminică, la încheierea scrutinului, Puigdemont asigurase că ‘milioane’ de persoane se mobilizaseră pentru a participa la referendumul privind autodeterminarea regiunii, în pofida interzicerii sale oficiale.

Prin această consultare, cetăţenii Cataloniei au ‘dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei Republici’, a spus el.

Acest referendum nu fost totuşi însoţit de niciuna din garanţiile care însoţesc scrutinurile electorale, statul spaniol controlând întreaga infrastructură care i-ar fi permis să prezinte rezultate credibile. Nicio comisie electorală nu a supervizat organizarea, numărarea voturilor nu a fost transparentă, votul nu a fost secret etc.

Spania, deja expusă separatismului de o parte a societăţii basce în nord, trăieşte de la începutul lunii septembrie criza sa politică cea mai gravă după lovitura de stat militară eşuată din 23 februarie 1981.

La 6 septembrie, parlamentul catalan adoptase o lege pentru a organiza acest referendum în pofida interzicerii sale, argumentând cu faptul că separatiştii îl cer din 2012.

Duminică seara, Mariano Rajoy îl desemnase – fără a-l numi – pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor din cursul zilei, apreciind că acesta promovase ‘încălcarea legii şi ruperea coabitării armonioase între comunităţi’. ‘Nu căutaţi alţi vinovaţi, nu există’, adăugase premierul spaniol.

Puigdemont şi întregul executiv catalan sunt vizaţi deja de o anchetă penală pentru ‘nesupunere, încălcarea atribuţiilor şi deturnare de fonduri publice’ în legătură cu organizarea referendumului.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...