Producătorii de carne de porc cer reducerea TVA la 9% şi amânarea plăţii TVA la carne pentru 6 luni

Producătorii de carne de porc solicită autorităţilor amânarea plăţii TVA la carne pentru 6 luni şi reducerea TVA la 9%, întrucât există riscul ca fermierii din acest sector să dea faliment, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alex Jurconi.
Economica.net - joi, 30 oct. 2014, 14:38
Producătorii de carne de porc cer reducerea TVA la 9% şi amânarea plăţii TVA la carne pentru 6 luni

‘Vrem amânarea plăţii TVA la carne de porc de la 1 noiembrie pentru 6 luni şi reducerea TVA la carne şi produse din carne de la 1 ianuarie. Impactul bugetar la o primă analiză a măsurii de amânare la plată a TVA pe lanţul cărnii de porc trebuie să fie de aproximativ 100 de milioane de euro. Reducerea TVA pe lanţul cărnii de porc, de pasăre, oaie şi vită de la 24% la 9% ar avea un impact asupra bugetului de circa 300 de milioane de euro. Scăderea temporară a încasărilor din TVA pe lanţul cărnii, indiferent de ce specie vorbim, va fi compensată rapid de scoaterea la suprafaţă a economiei subterane, de creşterea consumului datorită repoziţionării preţurilor la raft, de scăderea fraudei fiscale în general, pentru că TVA este doar o măsură antifraudă, dar vorbim de impozit pe profit, de munca la negru, de plata tuturor taxelor’, a explicat Alex Jurconi, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la standul PRO AGRO de la Indagra.

Potrivit fermierilor din domeniu, în perioada august – octombrie 2014 preţurile plătite fermierilor au scăzut cu 25%, iar pierderile faţă de costurile de producţie au ajuns săptămâna trecută la circa 136 de lei/animal livrat. Deşi crescătorii de porcine din România nu au contracte directe cu Rusia, embargoul pentru carnea de porc provenită din Uniunea Europeană influenţează în mod indirect piaţa cărnii de porc din România. La sfârşitul lunii septembrie 2014, în UE se înregistra un excedent de circa 370.000 de tone de produse şi subproduse din carne de porc, pentru care Comisia Europeană intenţionează să activeze măsura stocajului privat, scrie Agerpres.

‘Acel 2% din producţia Uniunii Europene care mergea către piaţa Rusiei trebuie să se regăsească undeva. Trebuie să exite o formulă unde acel 2% va fi înghiţit. Automat acel 2% reprezintă cu mult peste producţia României. Piaţa se va autoregla în 6 luni. Ori se va găsi o piaţă alternativă, în afara Uniunii Europene, unde va merge acel 2%, iar acesta este puţin probabil, sau în 6 luni va exista o echilibrare a cererii şi a ofertei, adică un faliment al sectorului creşterii porcului. Unde se va regăsi acest faliment? Se va regăsi în ţările mai puţin dezvoltate, adică în România. În 6 luni, piaţa UE se va echilibra, dar din păcate se va echilibra prin falimentul celor mai puţin consolidaţi, adică a fermierilor din sectorul creşterii porcului din România’, a declarat Miron Dascălu, vice-preşedintele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS).

Preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO, Alex Jurconi, a anunţat că vineri urmează să aibă loc o întâlnire a reprezentanţilor fermierilor cu un comitet interministerial pentru a discuta despre efectele embargoului impus de Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...