Producţia de miere s-a redus la jumătate din cauza ploilor excesive din unele zone

Producţia de miere s-a redus la jumătate în acest an, din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sud, iar preţul mierii a urcat deja cu 10-15 procente, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.
Economica.net - mar, 16 sept. 2014, 06:39

‘Anul acesta am obţinut la nivel naţional doar 50-60% din producţia anuală de miere, iar preţul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorării cu 35-40% a preţurilor de achiziţie de la apicultori la unele produse. Vestul şi centrul ţării au fost afectate de secetă, iar în alte zone nerealizarea producţiei a apărut din cauza ploilor excesive. În sudul ţării a plouat în perioada de înflorire a salcâmului, iar în aceste condiţii la nivel naţional am obţinut doar 30% faţă de media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o producţie anuală de 4.000-5.000 tone de miere de salcâm. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 şi 35% pentru că în aproape toată ţara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, în funcţie de zone, s-a realizat între 45 şi 60%. Numai în Lunca Dunării a fost o producţie de miere aproape de normal’, a explicat preşedintele ACA.

În ceea ce priveşte schema de minimis anunţată de Ministerul Agriculturii, Fetea a afirmat că apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel încât ‘să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine’.

‘Am cerut acest ajutor pentru a completa rezervele de iernare acolo unde se impune. Sunt doar vreo două- trei judeţe care nu au avut probeleme. Mi se pare o măsură bună pentru că unii au reuşit să îşi formeze 20% rezerve de iernare, alţii 40% sau poate 50%. Dacă ni se dă această oportunitate este important să avem aceste rezerve de iernare, astfel încât să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine. Judeţele cele mai afectate sunt cele din vestul ţării pentru că au fost calamitate şi din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, în Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decât după ce a înflorit floarea soarelui’, a menţionat Ioan Fetea.

Apicultorii îşi pun mari speranţe în Târgul Naţional al Mierii, organizat în perioada 19-21 septembrie 2014 pe Platforma Apicolă Băneasa, deoarece vor veni din zonele în care s-au realizat producţii de miere în acest an.

‘Vor veni la târg cei care au excedent de miere şi nu au dat-o la preţurile de achiziţie, însă chiar dacă vor avea preţuri mai mari vor fi mult sub cele din supermarketuri plus că la târg se garantează calitatea mierii, care vine direct de la sursă, fără amestecuri’, a adăugat Fetea.

Potrivit proiectului privind aprobarea schemei ‘Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol’, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, resursele financiare necesare aplicării acestei scheme de ajutor pentru apicultori se ridică la 4,131 milioane lei.

Sprijinul financiar reprezintă ajutor de minimis şi se acordă beneficiarilor prevăzuţi în schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceştia, suportate în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai – iunie 2014. Acest ajutor financiar este în cuantum de până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziţia hranei necesare menţinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii şi până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziţia hranei necesare menţinerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 de familii.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa Anul trecut au fost produse aproximativ 18.000 de tone.

România deţine, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine şi are în jur de 40.000 de apicultori la nivel naţional, peste 60% dintre aceştia fiind membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producţia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000.

ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...