Producţia industrială a crescut cu 7,6%, în primele opt luni din 2014

Producţia industrială a crescut, în primele opt luni din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, ca serie brută cu 7,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Economica.net - vin, 10 oct. 2014, 08:54
Producţia industrială a crescut cu 7,6%, în primele opt luni din 2014

În luna august 2014, producţia industrială a scăzut, însă, faţă de luna iulie, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 20,2%, respectiv cu 2,7%. Comparativ cu august 2013, producţia industrială a rămas la acelaşi nivel ca serie brută şi a crescut cu 4,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, scrie Agerpres.

Producţia industrială (serie brută) a coborât, în august 2014, faţă de luna iulie, cu 20,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria prelucrătoare (22,8%) şi industria extractivă (0,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor de capital (33,5%), industria bunurilor de uz curent (14%), industria bunurilor intermediare (13,8%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,4%). Industria energetică a crescut cu 0,7%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, în august 2014, faţă de luna iulie, cu 2,7%, din cauza scăderii industriei prelucrătoare (3,5%) şi industriei extractive (0,4%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 4,6%.

Pe marile grupe industriale, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (2,6%), industria bunurilor de uz curent (1,8%) şi în industria bunurilor intermediare (1,6%) şi creşteri în industria energetică (2,5%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (2,1%).

În august 2014, producţia industrială (serie brută) a rămas la acelaşi nivel cu cel din luna corespunzătoare din anul 2013. Industria extractivă şi industria prelucrătoare au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 7%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (5,8%), industria bunurilor de capital (3,6%) şi industria bunurilor intermediare (0,5%). Industria bunurilor de uz curent şi industria energetică au scăzut cu 5%, respectiv cu 4,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 4,7%, susţinută de creşterea industriei extractive (9,5%) şi a industriei prelucrătoare (5,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (10,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8%) şi industria bunurilor intermediare (6,8%). Industria energetică şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 2,2%, respectiv cu 0,9%.

În perioada 1 ianuarie – 31 august 2014, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 31 august 2013, producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 7,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (9%) şi industriei extractive (0,8%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri – industria bunurilor de capital (13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (8,5%), industria bunurilor de uz curent (4,9%) şi industria bunurilor intermediare (4,8%). Industria energetică a scăzut cu 0,9%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, a crescut cu 9%, susţinută de industria prelucrătoare (10,6%) şi industria extractivă (1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,3%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (14,6%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (10%), industria bunurilor de uz curent (6,4%) şi industria bunurilor intermediare (6,1%). Industria energetică a scăzut cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...