Cu ochii pe Mega Image. Profi se pregăteşte de un salt de 200 de magazine: „Mai este loc în Bucureşti”

S-a extins în toata ţara cu formatele Standard, City şi Loco, iar acum se întorc cu faţa spre Bucureştiul acaparat de Mega Image. Compania de retail Profi Rom Food, preluat recent de fondul de investiţii Mid Europa, şi-a făcut planul pentru încă 200 de magazine anul viitor, în toată ţara, şi un nou centru logistic la Roman. În 2016 cei de la Profi au crescut cu 38% şi au depăşit Rewe. 
Alina Stanciu - mie, 21 dec. 2016, 22:13
Cu ochii pe Mega Image. Profi se pregăteşte de un salt de 200 de magazine:

Au oameni care bat ţara în lung şi în lat şi un sistem de bonusare pentru angajaţii care propun spaţii comerciale unde să îşi deschidă noi magazine. Profi Rom Food, deţinut de fondul de investiţii Mid Europa, are aproximativ 500 de magazine Standard, City şi Loco în 255 de localităţi din România, inclusiv în mediul rural, şi este rețeaua de retail modern cu cea mai mare extindere geografică din România. În schimb, în Bucureşti, devenit spaţiul de bătaie al retailerului belgiano olandez Ahold Delhaize care are peste 400 de Mega Image, Shop&Go şi Gusturi Româneşti, Profi deţine doar 28 de unităţi.

„Mai este loc în Bucureşti şi Ilfov”, apreciază însă Daniel Cîrstea, directorul general al companiei care a anunţat pentru 2017 un plan de 200 de magazine „în toată România” şi deschiderea unui nou centru logistic de 20.000 metri pătrați la Roman. „Potenţialul de dezvoltare este România”, subliniază acesta. În medie, fiecare magazin Profi deschis înseamnă un număr de 15-18 noi locuri de muncă, ceea ce înseamnă că retailerul ar putea angaja între 3.000 şi 3.600 de noi angajaţi. Compania are deja 11.000 de salariaţi.

Adept al magazinelor de proximitate pe care le consideră viitorul în retailul alimentar românesc, el spune că supermarketurile Profi pot convieţui foarte bine şi în vecinătatea Mega Image.

Concurenţi, dar nu în totalitate. Mega Image se îndreaptă spre vest

De altfel, managerul Profi susţine că românii care trec pragul supermarketurilor Profi au peste 35 de ani, sunt de obicei femei cu doi copii şi au venituri mici şi medii. Aceasa spre deosebire de brandul Mega Image, care are în general adepţi printre persoanele cu venituri peste medie. 

Strategiile diferite ale celor doi retaileri de proximitate se văd, de altfel, şi la raft, incluzând politica de branduri proprii. În cazul Profi, mărcile private sunt în proporţie de 80-90% fabricate în România, în timp ce pe rafturile Mega Image sunt branduri proprii precum Delhaize, Bio, sau Alfa Beta preponderent importate. Aceasta cu menţiunea că Mega image şi-a creat doua branduri proprii cu produse exclusiv fabricate în România: „Gusturi Româneşti” şi Mega Apetit – brandul de produse ready meal recent lansat în supermarketurile Mega Image. Totodată, alimente fabricate în România se comercializează şi sub brandul 365.

Mai mult, Mega Image continuă să se dezvolte în Bucureşti, extinzându-şi totodată reţeaua şi în alte judeţe ale ţării precum Braşov, Constanţa, Prahova sau Dâmboviţa. Potrivit anunţurilor companiei, focusul anului viitor va fi însă Clujul, unde retailerul se pregăteşte să deschidă primele unităţi.

Mega Image, Profi, Penny Market. Profi urcă un loc 

Având drept target să ajungă lider de piaţă din punct de vedere al cifrei de afaceri, Profi a finalizat anul trecut pe poziţia a şaptea într-un top al lanţurilor de magazine (dacă excludem retailerii cash and carry Metro şi Selgros) cu un rulaj net de 2,5 miliarde de lei. Era astfel la două poziţii distanţă de Mega Image şi un miliard de lei diferenţă.

Oficialul Profi susţine însă că va termina anul cu o cifră de afaceri de aproximativ de 3,5 miliarde de lei (plus 38% faţă de 2015) şi că a depăşit Rewe România, operatorul lanţurilor Penny Market, al cincilea retailer alimentar din România după cifra de afaceri (excepând Metro şi Selgros). Rewe, care a vândut anul acesta lanţul Billa către Carrefour şi va renunţa la brandul XXL Mega Discount spre a se concentra pe brandul Penny, a raportat anul trecut un rulaj net de 2,6 miliarde de lei. „O să închidem cu peste 3,5 miliarde de lei anul acesta. Cred că o să întrecem Penny Market în 2016, dar anul relevant pentru Profi, din punct de vedere al cifrei de afaceri, este 2017”, a declarat managerul Profi, potrivit căruia 2016 a adus companiei o creştere a business-ului în termeni comparabili din punct de vedere al numărului de magazine de peste 10%. În 2015 faţă de 2014, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 38,1%.

În schimb, Rewe România a crescut în 2015 cu 13,7% faţă de 2014. Compania germană operează aproximativ 200 de magazine în momentul de faţă.

Având ca politică de expansiune ca în fiecare an să deschidă cel puţin la fel de multe magazine ca şi în anul anterior, finele lui 2017 ar putea însemna pentru Profi o reţea de cel puţin 900 de magazine. 

Amintim că luna trecută, Profi Rom Food a fost cumpărat de fondul de investiții Mid Europa, proprietar al operatorului de servicii medicale private Regina Maria, de la Enterprise Investors, pentru 553 milioane euro, cea mai mare tranzacție din istoria retailului românesc.

Tranzacția este condiționată de obținerea aprobărilor necesare de la autorități și se va finaliza în primul trimestru al anului  viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...