Profit de 9 ori mai mare la SIF Banat Crişana, cu un „rebel“ vicepreşedinte

„Rezultatul exerciţiului“ financiar pe primul semestru al SIF Banat Crişana este de 96,4 milioane de lei, de peste 9 ori mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Între timp, unul dintre acționarii „rebeli“, care l-au contestat pe preşedintele Ioan Cuzman, a devenit vicepreşedinte al consiliului de administraţie.
Adrian N. Ionescu - vin, 13 iul. 2012, 11:59
Profit de 9 ori mai mare la SIF Banat Crişana, cu un „rebel“ vicepreşedinte

Dragoş Bîlteanu, liderul firmei Romenergo, a devenit vicepreşedinte al SIF Banat Crişana (simbol bursier SIF1) la sfârşitul lunii trecute, în contextul încetării litigiilor cu Grupul Băncii Transilvania, vechi de câţiva ani.

Promovarea lui Bîlteanu, o „piesă importantă“ din grupul de contestatari ai conducerii actuale a SIF 1, concentrat în jurul Băncii Transilvania, se poate interpreta ca un semn de pace, în condiţiile în care revolta de la SIF Muntenia părea deja că va avea sorţi de câştig.

A şi avut, conducerea SIF  Muntenia a fost debarcată, dar rămâne de văzut dacă vor fi sufiente compromisurile făcute de conducerea SIF Banat Crişana, în ceea ce o priveşte.

La AGA SIF1 din aprilie, cu Bîlteanu printre administratori, grupul de contestatari din care acesta face parte tot l-a atacat pe Cuzman.

Grupul Băncii Transilvania încă ar mai controla peste 8% din acţiunile SIF 1, după ce a vândut lui Bîlteanu și firmei lui 5%, potrivit unor informaţii neoficiale.  Alţi oameni de afaceri locali, controlează 4,4% din acţiuni printr-o firmă din Cipru.

Dacă contestatarii strâng spre 20% din voturi, scaunul lui Ioan Cuzman este în pericol.

Progresele din primul semestru al anului se datorează şi presiunii pe care acţionarii o fac pentru dividende cât mai mari şi un management mai activ al portofoliului.

Numărul societăţilor listate a crescut cu 20, până la 141 şi, sub presiunea desfiinţării apropiate a pieţei Rasdaq, SIF 1 a adus de aici societăţi pe piaţa reglementată.

Pe de altă parte, valoarea portofoliului SIF Transilvania, de 1,268 miliarde de lei, a avut de suferit, fiind mai mică, faţă de cea cu care a început anul, cu 32 de milioane de lei.

Valoarea unitară a activului net, de 2,3117 lei/ acțiune este mai mult decât dublă decât prețul de piață al SIF 1, de 0,975 lei/ acțiune, cu care se compară. Un management de portofoliu mai activ ar putea reduce diferența, potrivit brokerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...