Profitul Nuclearelectrica a scăzut cu 27% în 2016

Societatea Naţională Nuclearelectrica a încheiat anul 2016 cu un profit net de 108,66 milioane lei, în scădere cu 27% comparativ cu cel din anul precedent, conform datelor preliminare transmise Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 05:48
Profitul Nuclearelectrica a scăzut cu 27% în 2016

Profitul din exploatare aferent anului 2016 este de 158,02 milioane lei, aproape similar cu cel înregistrat în 2015 (160,13 milioane lei).

‘Diferenţa între profitul net aferent anului 2016 şi cel aferent anului 2015 provine din influenţa negativă a fluctuaţiei cursurilor valutare (euro, dolar american, dolar canadian, în principal), astfel că în anul 2016 s-a înregistrat un rezultat financiar negativ, spre deosebire de anul 2015, când s-a înregistrat un rezultat financiar pozitiv’, se menţionează în raportul Nuclearelectrica.

Veniturile din exploatare au totalizat anul trecut 1,68 miliarde lei, fiind cu 6% mai mici comparativ cu cele din anul anterior, iar cheltuielile din exploatare au scăzut cu 7%, la 1,047 miliarde lei.

În semestrul I al anului 2016, conducerea SNN a decis realizarea unor lucrări complexe şi investiţii la Unitatea 1 CNE Cernavodă, care se realizează o singură dată pe durata iniţială de viaţă a unei unităţi nucleare şi al căror rezultat estimat este cel puţin o menţinere a factorului de capacitate ridicat şi o creştere a producţiei pe termen mediu între 1,5-2%.

Pentru realizarea lucrărilor aferente acestor investiţii, durata opririi planificate a Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost extinsă de la durata normală de aproximativ 30 de zile la 50 de zile, ceea ce a determinat scăderea cu 3% a cantităţii de energie vândută şi, implicit, scăderea veniturilor aferente cu 3%.

‘Scăderea cu 3% a veniturilor din vânzarea energiei electrice, pe fondul opririi planificate extinse, coroborat cu scăderea tarifului de transport (Tg) a energiei electrice conform ordinelor ANRE, au determinat o scădere a veniturilor din exploatare cu 6% faţă de anul 2015’, precizează reprezentanţii companiei.

Nivelul disponibilităţilor băneşti ale societăţii (depozite bancare şi conturi la bănci) la 31 decembrie 2016 era de 1.508 miliarde lei, înregistrând o creştere de 11% faţă de nivelul înregistrat la finele lui 2015 (1,361 miliarde lei), în timp ce soldul împrumuturilor bancare (pe termen lung şi porţiunea curentă a împrumuturilor pe termen lung) era de 1,309 miliarde lei la 31 decembrie 2016, faţă de 1,481 miliarde lei la 31 decembrie 2015. Astfel, poziţia netă de numerar la 31 decembrie 2016 era de 199,896 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice în incinta unei fabrici din Ploiești și va depune solicitare ca 75% din......
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...