Programul de investiţii asumat de distribuitorii de energie electrică la privatizare a fost respectat – Ministerul Economiei

Distribuitorii de energie electrică au respectat şi chiar depăşit obligaţiile contractuale referitoare la investiţiile asumate în cadrul contractelor de privatizare a filialelor Electrica, reiese dintr-un raport al Ministerului Economiei.
Economica.net - joi, 16 apr. 2015, 15:34
Programul de investiţii asumat de distribuitorii de energie electrică la privatizare a fost respectat - Ministerul Economiei

Conform datelor transmise Ministerului Energiei de către Electrica, la Enel Distribuţie Muntenia au fost realizate investiţii, cumulat pe cele trei tipuri de reţele, de joasă, medie şi înaltă tensiune, pentru o perioadă de trei ani, de 378,1 milioane euro, programul asumat fiind de 218 milioane euro.

La Enel Distribuţie Banat, investiţiile cumulate au totalizat, pe o perioadă de cinci ani, 642,1 milioane lei, faţă de 323,3 milioane lei volum asumat, iar la Enel Distribuţie Dobrogea investiţiile realizate, pe cinci ani, s-au ridicat la 514,2 milioane lei, faţă de 269,4 milioane lei volum asumat.

Investiţiile cumulate realizate de E.ON Distribuţie Moldova, pe o perioadă de cinci ani, au fost de 685,2 milioane lei (582,5 milioane lei asumat), iar cele ale CEZ Distribuţie, tot pe cinci ani, au totalizat 676,3 milioane lei (611,9 milioane lei asumat).

În raportul Ministerului Energiei se precizează că, ulterior perioadei de realizare a programelor investiţionale, au rămas aplicabile normele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de monitorizare a nivelului de realizare a investiţiilor.

Conform informaţiilor transmise de ANRE, efectul investiţiilor realizate în modernizarea infrastructurii de distribuţie energie electrică au condus la o îmbunătăţire a calităţii serviciilor, reflectată de evoluţia indicatorilor SAIDI (Indicele Duratei Medii a Întreruperilor de Sistem) şi SAIFI (Indicele Frecvenţei Medii a Întreruperilor de Sistem).

Astfel, spre exemplu, în cazul Enel Distribuţie Muntenia Sud, SAIDI a scăzut de la un nivel de 569, în 2010, la 244, în 2013, iar SAIFI de la 4,80 la 3,70.

Toate aceste date au fost transmise de ministrul Energiei, Andrei Gerea, ministrului delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, ca răspuns la interpelarea deputatului UNPR Gheorghe Florin, având ca obiect ‘Investiţiile realizate de operatorii de transport/furnizare energie în perioada post-privatizare’.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), succesoare în drepturi a Electrica, a anunţat la finele săptămânii trecute că CEZ trebuie să-i achite, cu titlu de daune, aproximativ 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecată.

”Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internaţională de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ din Paris a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a.s. a două din cele mai importante obligaţii ale sale din contractul de privatizare, obligaţii care au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ a.s.; Tribunalul a obligat CEZ a.s. la plata către SAPE a unor sume semnificative cu titlu de daune. Astfel, acţiunea SAPE a fost admisă în parte, CEZ a.s. fiind obligată să plătească către SAPE aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, la care se adaugă o dobândă contractuală anuală, de 3,116% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plăţii efective a daunelor), precum şi la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari)”, se arată în comunicatul SAPE.

Potrivit sursei citate, obligaţiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ a.s. sunt esenţiale pentru contractul de privatizare.

Prima dintre acestea, menţionează sursa citată, se referă la utilizarea Preţului de Subscriere pentru finanţarea investiţiilor, iar astfel Tribunalul a obligat CEZ a.s. să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanţa modernizarea, retehnologizarea şi dezvoltarea activităţii Electrica Oltenia, aşa cum se angajase prin contractul de privatizare.

”Cea de-a doua încălcare se referă la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Iniţial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectării CEZ a.s. ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar Planul de Afaceri Iniţial, plan pe care CEZ a.s. l-a propus pentru societatea privatizată pentru a-l aduce la îndeplinire in decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care însă nu l-a adus la îndeplinire, invocând faptul că respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie”, a explicat SAPE.

Conform datelor MEIMMMA, planul de afaceri iniţial al CEZ Distribuţie era, pe durata celor cinci ani, de 611,9 milioane lei, iar cel realizat – 676,3 milioane lei. În 2005, suma programată a fost de 106,27 milioane lei, iar cea realizată – 40,4 milioane lei (septembrie-decembrie), în 2006: programat – 114,79 milioane lei, realizat – 174,2 milioane lei, în 2007: programat – 110,6 milioane lei, realizat – 199,8 milioane lei, în 2008: programat – 126,21 milioane lei, realizat – 124,6 milioane lei, iar în 2009: programat – 154,03 milioane lei, realizat – 124,6 milioane lei.

Investiţiile raportate au fost în 2005 de 68,487 milioane lei, iar cele recunoscute de 66,384 milioane lei, în 2006 de 174,177 milioane lei, respectiv de 172,583 milioane lei, în 2007 investiţiile raportate au fost identice cu cele recunoscute, respectiv de 197,28 milioane lei. În 2008, investiţiile raportate s-au ridicat la 137,523 milioane lei, iar cele recunoscute la 130,874 milioane lei, iar în 2009 la 124,584 milioane lei, respectiv 116,426 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...