Progresele băncilor est-europene îmbunătăţesc perspectivele de expansiune – Iniţiativa Viena

Progresele solide în creditare şi declinul creditelor neperformante au îmbunătăţit perspectivele pentru băncile care operează în Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE) şi au sporit aşteptările privind o expansiune selectivă, se arată într-un raport publicat miercuri de Iniţiativa de la Viena, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 30 nov. 2017, 08:15
Progresele băncilor est-europene îmbunătăţesc perspectivele de expansiune -  Iniţiativa Viena

Pe baza datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale (BIS), raportul indică o majorare a cererii pentru credite şi o atenuare a condiţiilor de furnizare în perioada aprilie-septembrie 2017.

‘Aceasta marchează prima atenuare clară a condiţiile de acordare a creditelor din ultimii doi ani. Cererea a fost sprijinită de investiţii, care au exercitat un impact pozitiv, la un nivel mai ridicat decât în precedentele rapoarte şi indicând o întărire a ciclului economic’, se arată în raport.

Iniţiativa de la Viena a fost creată de grupurile bancare occidentale în perioada de vârf a crizei bancare globale din 2008-2009 pentru a asigura un nivel adecvat de capital şi lichiditate pentru subsidiarele lor din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Iniţiativa a fost relansată sub forma ‘Vienna 2.0’ în luna ianuarie 2012 ca răspuns la reapariţia riscurilor pentru regiune din partea crizei din zona euro. Pe lângă marile grupuri bancare, fac parte din Iniţiativa de la Viena şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Mondială (BM).

Majoritatea creditorilor internaţionali estimează că în perioada aprilie-septembrie 2017 rentabilitatea activelor (ROA) este mai ridicată decât rentabilitatea generală a grupului. ‘Pe fondul îmbunătăţirii perspectivei regionale, sunt în creştere aşteptările privind o expansiune strategică selectivă în viitor’, se arată în raport.

Rata creditelor neperformante (NPL) în regiune a continuat să scadă, situându-se la 6,2% la 31 decembrie 2016, faţă de 7,1% la 30 iunie 2016. Creditele neperformante au totalizat 46,5 miliarde de euro, sau aproximativ 3,8% din producţia economică anuală a regiunii.

Din decembrie 2015, toate ţările din regiune au înregistrat scăderi ale ratei creditelor neperformante, cu excepţia Albaniei. Totuşi, rata creditelor neperformante încă depăşeşte 10% în şase din cele 17 state din regiune

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...