Proiect de lege: 15.000 de lei de la stat primă de căsătorie şi încă 15.000 de lei la naşterea celui de-al treilea copil

Deputatul ex-UNPR Iacob Puşcaş a depus la Senat un proiect de lege în procedură de urgenţă prin care tinerii până în 35 de ani primesc 15.000 de lei când se căsătoresc, sumă care se acordă şi la naşterea celui de-al treilea copil, scrie Mediafax.
Economica.net - joi, 06 iul. 2017, 10:45
Proiect de lege: 15.000 de lei de la stat primă de căsătorie şi încă 15.000 de lei la naşterea celui de-al treilea copil

Familiile biparentale vor primi „prima pentru recunoaşterea contribuţiei aduse naţiunii” de 15.000 de lei la naşterea celui de-al treilea copil. De asemenea, familiile cu trei copii vor primi o alocaţie suplimentară în valoare de 50% din salariul minim brut, potrivit proiectului de lege, scrie Mediafax.

Iniţiativa legislativă prevede că părinţii cu cel puţin trei copii minori nu plătesc impozit pe venit din salarii şi plătesc doar 50% din impozitul pe alte activităţi producătoare de venit, iar mamele cu cel puţin trei copiii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

Totodată, proiectul propune ca tinerii până în 35 de ani să primească în momentul căsătoriei o „primă pentru recunoaşterea contribuţiei aduse societăţii prin căsătorie” de 15.000 de lei, însă dacă divorţează în primii cinci ani de căsătorie sunt nevoiţi să înapoieze banii statului în trei luni de la divorţ. De asemenea, tinerii căsătoriţi sunt scutiţi de impozitul pe venituri din salarii.

„Prin excepţie de la prevederile Codului fiscal, TVA pentru produsele de igienă şi îngrijire destinate copiilor în vârstă de până la 6 ani inclusiv este de maximum 5%”, potrivit iniţiativei legislative.

În proiect este prevăzut că de aceste prevederi beneficiază şi familiile monoparentale, însă doar în cazul decesului unuia dintre soţi. De aceleaşi prevederi beneficiază şi familiile care au şi copii adoptaţi.

De prevederile legii ar urma să beneficieze şi familiile numeroase devenite astfel în ultimii 5 ani de la intrarea în vigoare a legii, dar şi tinerii de sub 35 de ani care s-au căsătorit în ultimii 5 ani.

Iniţiatorul a prevăzut în proiect că fondurile vor proveni de Ministerul Muncii şi că aceste drepturi nu sunt impozabile şi că se aplică retroactiv pentru ultimii cinci ani de la intrarea în vigoare a legii.

Parlamentarul a apelat în expunerea de motive la citate din Biblie, arătând că ”în familie prin dragostea soţilor iau naştere copii”, iar ”căsătoria, ca legătură naturală pe viaţă între un bărbat şi o femeie, a fost dată de Dumnezeu primilor oameni în rai”.

”Întemeierea unei noi familii tinere este o celulă vie pentru naţiune care prelungeşte existenţa acesteia, (…) familia puternică va face şi naţiunea noastră de nedestructurat”, fiind ”principalul atu împotriva celor care râvnesc la ţara noastră”, mai argumentează deputatul.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...