Dividendele încasate mai rapid şi alte modificări ale Legii pieţei de capital din proiectul promovat de Guvern

Proiectul de modificare a legii pieţei de capital 297 / 2004 propune  şi alte  măsuri de dezvoltare a pieţeiu, în afară de ridicarea restricţiilor de deţinere la SIF-uri:  plata mai rapidă a dividendelor şi încasarea acestora direct în contul de tranzacţionare.
Adrian N. Ionescu - mie, 08 oct. 2014, 07:29
Dividendele încasate mai rapid şi alte modificări ale Legii pieţei de capital din proiectul promovat de Guvern

Proiectul de modificare a legii pieţei de capital 297 / 2004 prevede ca plata dividendelor de către emitenți să se realizeze prin Depozitarul Central, instituţia din Grupul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care se ocupă de operaţiunile de decontare şi compensare ulteiorare tranzacţionării.

Termenul de plată a dividendelor ar urma să nu fie mai mare de şase luni, iar în cazul în care adunarea generală a acţionarilor nu stabileşte data plăţii dividendelor în acest termen, urmează ca acestea să se plătească în maximum 30 de zile de la data publicării hotărârii adunării generale a acţionarilor de stabilire a dividendelor în Monitorul Oficial.

“Distribuirea obligatorie a dividendelor prin Depozitarul Central este o măsură care priveşte debirocratizarea activităţii investitorilor. Prin trecerea la acest sistem de încasare a dividendelor, se permite virarea mai rapidă a banilor, care, astfel, se reîntorc în piaţă, ceea ce poate duce la creşterea rulajelor pe bursă. Totodată, măsura este benefică şi emitenţilor, care îşi vor curăţa mai repede bilanţurile de dividende restante neridicate de acţionari”, a declarat directorul de comunicare al casei de brokeraj Tradeville, Victor Stănilă.

Tradeville a promovat această soluţie încă din 2012, când a început să încaseze dividende în numele clienţilor, demarând un proces de a convinge cât mai mulţi emitenţi de a accepta să distribuie dividendele direct către intermediar.

Pragul la SIF

Cât priveşte pragul de deținere la SIF, oficialul Tradeville remarcă chiar „posibilitatea unei preluări urmate de delistarea unora dintre SIF-uri, reducând astfel numărul de emitenţi pe o piaţă destul de săracă în companii de anvergură.

De asemenea, în cazul unei preluări ostile costurile sunt de obicei mari, lucru care ar putea împinge partea care câştigă respectiva confruntare să ia unele măsuri care să nu fie benefice acţionarilor minoritari”.

Facilităţi

Depozitarul Central va putea emite actele necesare dovedirii identitatii si calitatii de reprezentant legal al unui acţionar, în vederea creării unui sistem uniform privind documentele necesare dreptului de vot de catre actionarii rezidenti si nerezidenti.

Proiectul prevede măsuri de simplificare a regimului ofertelor publice şi al listărilor de acţiuni şi obligatiuni, precum şi de creşterea transparenţei tranzacţiilor. Se propune, de pildă, eliminarea existenței anunțului în  cazul ofertei publice de vânzare

Regimul majorărilor de capital ar urma să devină mai flexibil, pentru stimularea emisiunii de instrumente financiare convertibile / cu drept de subscriere de acţiuni. Astfel, în cazul majorărilor de capital social, vor fi relaxate cerințele de cvorum la adoptare hotărârilor AGEA referitoare la ridicarea dreptului de preferință. Cvorumul este întrunit dacă participă acţionari reprezentând cel puţin 3/4 din capitalul social subscris, şi cu votul acţionarilor care deţin cel puţin 75% din drepturile de vot prezente sau reprezentate.

Va fi facilitată exercitarea de către acţionarii străini a drepturilor în cadrul AGA, în aceleaşi condiţii ca şi acţionarii români. Astfel, în situaţiile expres prevăzute prin reglementările emise de A.S.F., reprezentarea acţionarilor în AGA se va putea face şi pe baza unei împuterniciri generale, depuse la emitent în termenul şi în condiţiile prevăzute de lege. Proiectul de act normativ introduce şi reglementări privind simplificarea procedurilor de vot prin corespondenţă şi a votului electronic.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...