Proiecte de lege pentru scheme de ajutor de stat pentru activitatea de creştere a păsărilor şi porcilor, adoptate de Camera Deputaţilor

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi două proiecte de lege prin care se aprobă programe de susţinere financiară în activitatea de creştere a păsărilor şi a porcilor.
Economica.net - mar, 19 dec. 2017, 11:40
Proiecte de lege pentru scheme de ajutor de stat pentru activitatea de creştere a păsărilor şi porcilor, adoptate de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol a fost adoptat cu 244 de voturi ‘pentru’, 19 ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Acesta are ca obiect de reglementare instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de reproducţie, de incubaţie şi de creştere în sectorul avicol, inclusiv pentru prima populare.

‘Implementarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, de incubaţie şi de creştere în sectorul avicol are în vedere îmbunătăţirea nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de creştere, de reproducţie şi a staţiilor de incubaţie prin îmbunătăţirea producţiilor. Prin acest program se urmăreşte atât menţinerea efectivelor de păsări, cât şi eficientizarea sectorului de creştere a păsărilor (găini, raţe, gâşte, curci), care reprezintă o categorie importantă dintre consumatorii de cereale, respectiv porumb, grâu şi orz, precum şi de oleaginoase, aceasta determinând creşterea producţiei şi valorificarea superioară a materiilor prime’, se arată în proiect.

Potrivit acestuia, acordarea acestor ajutoare va duce la îmbunătăţirea balanţei comerciale prin reducerea importului pentru produsele de carne şi ouă de pasăre, se vor asigura produse din producţia internă, în acelaşi timp sporind interesul producătorilor agricoli în dezvoltarea exploataţiilor agricole.

Nivelul ajutorului de stat este cuprins între 40% şi 90% din costul standard/loc cazare al investiţiei. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 300 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, iar durata programului este prevăzută pentru perioada 2018 – 2020.

Al doilea proiect, cel privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, a fost adoptat cu 241 de voturi ‘pentru’, 19 ‘împotrivă’ şi şase abţineri.

Proiectul de lege vizează acordarea de ajutoare de stat pentru investiţii în locuri de cazare în ferme de reproducţie, inclusiv pentru prima populare, şi urmăreşte eficientizarea activităţii acestui sector şi implementarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, în vederea îmbunătăţirii nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de creştere şi exploatare a suinelor, prin îmbunătăţirea producţiei.

Nivelul ajutorului de stat este cuprins între 40% şi 90% din costul standard/loc cazare al investiţiei. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 360 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie. Durata programului este, de asemenea, între 2018 şi 2020.

Proiectele de lege au fost adoptate şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Te-ar mai putea interesa și
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A plus", în contextul escaladării riscurilor geopolitice în Orientul......
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...