Proiectele de interconexiune a reţelelor de energie electrică şi gaze dintre Moldova şi România, analizate la Chişinău

Coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România au fost analizate marţi, la Chişinău, în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale dintre cele două ţări, a anunţat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat remis Agerpres.
Economica.net - mar, 26 iul. 2016, 18:23
Proiectele de interconexiune a reţelelor de energie electrică şi gaze dintre Moldova şi România, analizate la Chişinău

Grupul de lucru a fost creat în urma semnării Memorandumului de Înţelegere între guvernele celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din România şi Republica Moldova, semnat la Chişinău în luna mai 2015.

‘În cadrul discuţiilor s-au abordat subiecte ce ţin de coordonarea proiectelor de interconexiune a reţelelor de transport energie electrică şi gaze naturale dintre cele două ţări, respectiv prelungirea gazoductului Iaşi – Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chişinău, iar în România până la Oneşti. Pe partes de energie electrică s-au discutat acţiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău’, se arată în comunicat.

În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorţiu condus de ISPE.

Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autorităţile de la Chişinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unui din obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic naţional, prin intermediul României, la sistemul comunitar.

În context, Sorana Baciu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a punctat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acţiuni bine determinate, cu termeni concreţi şi persoane responsabile de realizarea acestora. Cele două părţi au subliniat rolul esenţial al proiectelor de interconexiune în atingerea obiectivului de consolidare a securităţii energetice în spaţiul est-european, prin diversificarea surselor şi a rutelor.

De asemenea, la propunerea Corinei Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei din România, s-a decis constituirea a două grupe de experţi pe sectorul gazelor naturale şi pe cel al energiei electrice, care se vor ocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic şi vor răspunde de componenta investiţională.

În cadrul reuniunii, directorii companiilor Moldelectrica şi Transelectrica, respectiv Ghenadie Dimov şi Toni Teau, au semnat un acord de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistenţă tehnică prin punerea la dispoziţie de experţi şi specialişti de înaltă calificare, etc.

Documentul mai stabileşte că CNTEE Transelectrica SA şi Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău, Iaşi – Ungheni – Străşeni, Suceava – Bălţi precum şi la construcţia staţiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele încasate se constituie venit al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român,......
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Deca: Metodologia de acordare a gradaţiei de merit a fost trimisă la Monitorul Oficial
Metodologia de acordare a gradaţiei de merit - sesiunea 2024 a fost trimisă la Monitorul Oficial, a anunţat marţi ministrul ...