Proiectul de lege care reglementează marketingul înlocuitorilor laptelui matern, adoptat de Senat

Senatul a adoptat marţi proiectul de lege care reglementează politicile de marketing practicate de producătorii substituenţilor de lapte matern, în urma cererii de reexaminare transmisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 11:42
Proiectul de lege care reglementează marketingul înlocuitorilor laptelui matern, adoptat de Senat

Proiectul a fost adoptat iniţial în octombrie 2015 de Parlament şi a fost retrimis spre reexaminare de către preşedinte, care a apreciat că, în forma transmisă spre promulgare, această lege contravine însă normelor europene în vigoare, direct aplicabile.

Citeşte şi Noi reguli pentru laptele praf al bebeluşilor. Vor avea un alt conţinut şi nu vor putea fi vândute la preţ redus

Şeful statului a explicat că acest act normativ instituia reglementări tehnice care sunt obligatorii în ceea ce priveşte etichetarea, marcarea, ambalarea produselor sau interzicerea comercializării unor produse şi trebuia supus procedurii de notificare la Comisia Europeană.

Actul normativ vizează stabilirea cadrului legal în domeniu, pornind de la obiectivul asigurării unei nutriţii adecvate şi sănătoase pentru sugari şi copii de vârstă mică, până la doi ani, prin protecţia şi promovarea alăptării.

Potrivit proiectului, Ministerul Sănătăţii, prin instituţiile din subordine, va avea responsabilitatea informării publicului în ceea ce priveşte nutriţia sugarilor şi copiilor de până la doi ani. Astfel, va fi interzisă oferirea, distribuirea sau furnizarea de mostre de produse vizate ori de cadouri prin care să fie promovate sau să se facă reclamă la acestea de către producători, distribuitori, direct sau indirect, publicului larg, gravidelor, mamelor de sugari sau de copii de vârstă mică până la doi ani sau membrilor familiilor lor sau personalului din sistemul de sănătate.

Personalul de marketing, în exerciţiul funcţiei sale, nu are dreptul să contracteze direct sau indirect gravidele, mamele de sugari ori de copii în vârstă de până la doi ani sau membrii familiilor.

Etichetele sau ambalajele produselor vizate trebuie să cuprindă, între altele, menţiunile că laptele matern este cea mai bună hrană pentru copil, că se recomandă alăptarea exclusivă a sugarilor cu laptele matern până la şase luni.

Senatorii au introdus în actul normativ o prevedere potrivit căreia Ministerul Economiei, Comerţului şi relaţiilor cu mediul de afaceri va notifica Comisiei Europene reglementările cuprinse în această lege.

Un articol introdus de senatori prevede că produsele vizate de lege şi care sunt introduse pe piaţă sau etichetate în conformitate cu legislaţia actuală pot continua să fie comercializate după intrarea în vigoare a prezentului act normativ până la epuizarea stocurilor.

Senatorul UNPR Marin Burlea a spus că legea este una benefică şi ‘este obligatoriu ca, în primele luni de viaţă, copiii să fie alimentaţi exclusiv cu laptele matern’.

‘Cred că legea este benefică, bine gândită, ca familia, în funcţie de posibilităţi, să aleagă formula cea mai potrivită pentru copil’, a afirmat el.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va reveni inflația sau nu?”. În funcție de felul în care alegem să......
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...