PSD decide azi numele noului premier. Cea mai vehiculată variantă este Mihai Fifor, ministrul Apărării

Liderii PSD urmează să discute, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, propunerea pentru funcţia de premier. Liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a anunţat că el nu va mai face vreo propunere, nominalizarea urmând să rezulte din dezbateri. Cel mai vehiculat nume pentru postul de premier este cel al ministrului Apărării, Mihai Fifor. 
Economica.net - mar, 16 ian. 2018, 05:07
PSD decide azi numele noului premier. Cea mai vehiculată variantă este Mihai Fifor, ministrul Apărării

„Am decis ca mâine, de la ora 11,00, colegii să revină în CExN, pentru a avea loc o discuţie deschisă, transparentă, şi lungă – dacă e nevoie, pentru a se discuta propuneri pentru funcţia de prim-ministru, în aşa fel încât după această discuţie să avem cât mai puţine motive să ne temem că vom mai ajunge a treia oară în situaţia în care am ajuns astăzi’, a declarat Dragnea, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD, după ce la finalul şedinţei CExN s-a supus la vot propunerea ca primul ministru Mihai Tudose să demisioneze.

‘O hotărâre adoptată cu 60 de voturi pentru, 4 abţineri, 4 voturi împotrivă şi Mihai Tudose care nu a votat. La începutul şedinţei Mihai Tudose a spus că, dacă CExN îi va cere sa demisioneze, o va face, aşa cum a spus atunci când a fost învestit’, a precizat liderul PSD.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a anunţat că el nu va mai face propunerea pentru premier în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al partidului, care va avea loc marţi, nominalizarea urmând să rezulte din dezbateri. Cel mai vehiculat nume, pe surse, pentru postul de premier ar fi cel al actualului ministru al Apărării, Mihai Fifor, care ar beneficia de susţinerea partidului pentru această poziţie. Nominalizarea trebuie însă acceptată în final de preşesintele Klaus Iohannis.

„Se pare că eu am mână foarte proastă. Şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier, ci încă în cel puţin 10 cazuri în ultimii ani. Şi atunci le-am spus colegilor mei, astăzi, că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, am făcut eu o propunere, colegii au votat-o. Au ştiut-o, că au votat-o. A doua oară, la Mihai Tudose, am avut discuţie cu fiecare membru din CExN în parte – pe cine ar vedea, care ar fi variantele. După această discuţie cu fiecare în parte s-a conturat această propunere pe care am făcut-o eu. Mâine, va fi exact cum v-am spus – eu nu voi face nicio propunere, eu voi vota propunerea care iese din dezbatere, dar îmi şi voi asuma acest lucru, pentru că au fost câţiva colegi care au votat împotriva lui Mihai Tudose în vară şi care acum susţineau asta şi reproşau că au votat în necunoştinţă de cauză. Eu n-am propus un om necunoscut în partid, dar eu îmi voi asuma votul pe care îl vor da mâine, după ce vom discuta mai multe propuneri. I-am încurajat să se gândească bine în noaptea asta, singuri sau să se consulte între ei, şi mâine le-am spus că stăm aici, la CExN, până iese fumul alb pe coş”, a declarat Dragnea luni seara, într-o conferinţă de presă la sediul PSD.

Potrivit acestuia, „nu va fi nicio listă scurtă”, acest lucru fiind comunicat în CExN.

El a susţinut că „sigur” vor fi mai multe variante în discuţie, mai ales dacă viitorul candidat „poate rezista la manipulări, la minciunile de care a fost înconjurat Mihai Tudose şi probabil şi Sorin Grindeanu”.

„Fiecare variantă va trebui să fie întoarsă pe toate părţile, fiecare să spună ce ştie, fiecare să spună dacă în viziunea lui există vreun risc la vreun coleg care acum e în regulă şi dacă ajunge în acea funcţie poate rezista la manipulări, la presiuni, la minciunile de care a fost înconjurat Mihai Tudose şi probabil Sorin Grindeanu. Astea toate trebuie discutate, pentru că, poate, eu cunosc un om parţial, poate altcineva îl cunoaşte mai bine şi invers. Şi cred că mâine va fi o discuţie foarte serioasă”, a mai arătat Liviu Dragnea, opinând că nu ar trebui schimbată structura guvernului.

Întrebat ce le transmite românilor în privinţa efectelor deciziei din CExN, Dragnea a explicat că acest aspect „s-a discutat foarte serios”. „De la asta am plecat în discuţie. Concluzia majorităţii mari care a votat a fost că, continuând în această formulă, punem sub semnul întrebării modul de funcţionare al guvernului. De la asta s-a plecat. (…) Am vorbit să rămâne aceeaşi structură”, a mai spus liderul PSD.

Dragnea a anunţat totodată că le-a reproşat mai multor miniştri, fără a-i nominaliza în CExN al PSD, faptul „că au plimbat minciuna, în ultimele luni, dintr-o parte în cealaltă”. „I-am avertizat pe toţi că aşa ceva nu voi mai accepta. De asemenea, i-am rugat pe colegii mei să facă un efort şi să înţeleagă că a fost suficientă această perioadă de declaraţii publice şi păreri pro şi contra, scrisori, propuneri făcute public înainte să se discute în interiorul structurilor statutare ale partidului. Şi sper să ţină cont de asta, pentru că nu vor mai fi acceptate”, a punctat el.

Întrebat dacă, tot „are mână proastă” şi nu se gândeşte să plece din fruntea PSD, Dragnea a replicat: „Să mă iau eu pe mine… Nu m-am gândit la asta.”

El a susţinut că şi-a asumat în cadrul CExN „vina cea mai mare: „Greşeala făcută atunci când a făcut această propunere după consultare. (…) Pe noi ne interesează, cu toate sincopele politice, programul de guvernare să fie pus în practică”, a arătat preşedintele PSD.

Dragnea s-a declarat convins că va avea cu Mihai Tudose „exact relaţia pe acre a avut-o înainte să ajungă premier”, dar şi cu Niculae Bădălău, al doilea om din partid.

„Eu nu am vorbit cu domnul Adrian Năstase ca să ştiu dacă s-au consultat sau nu. Eu neavând confirmarea de la dl Năstase, nu-mi permit să comentez”, a spus el, întrebat în legătură cu redactarea scrisorii lui Bădălău de către fostul premier Adrian Năstase.

Liderul social-democraţilor a adăugat că nu ştie ce sau cine l-a schimbat ”între timp” pe premierul demisionar.

„Nu ştiu tot. O să tot discutăm despre asta. (…) Orice premier este ţinta unor manipulări. Fiecare rezistă în funcţie de construcţia interioară, de structura lui. (…) N-o să se mai întâmple, pentru că acum ne luăm măsuri de siguranţă serioase”, a susţinut Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a menţionat că, din ce a înţeles de la liderii organizaţiilor de tineret din ţară, au mai existat nemulţumiri, pentru că a fost publicată o a doua scrisoare, după cea semnată de Niculae Bădălău, fără acordul lor, dar în numele lor.

„Nimeni n-a criticat conţinutul acelor scrisori, ci faptul că au fost făcute public şi au spus: ‘Ce să mai discutăm în interior’? Cine mai vrea să aibă tensiuni în partid n-o să le mai aibă, e suficient. (…) Probabil unii din actualul guvern nu se vor mai regăsi”, a conchis Dragnea.

Adresa oficială privind demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială, a informat luni seara Guvernul într-un comunicat.

„Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens”, se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului.

„Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...