Protest la termocentralele Mintia şi Paroşeni

Circa 350 de energeticieni de la termocentralele Mintia şi Paroşeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), vor protesta marţi, la Deva, nemulţumiţi de situaţia financiară şi de lipsa investiţiilor cu care se confruntă această companie.
Economica.net - lun, 11 mai 2015, 10:41
Protest la termocentralele Mintia şi Paroşeni

‘Vom organiza un miting de protest în faţa sediului Prefecturii Hunedoara prin care dorim să atragem atenţia situaţiei economice a Complexului Energetic Hunedoara. Suntem mai mult decât îngrijoraţi de starea în care se află complexul – nu există lichidităţi, iar datoriile cresc’, a declarat luni, pentru scrie Agerpres, preşedintele Sindicatului Liber Independent Electrocentrale (SLIE) Deva, Ionel Ticula.

Potrivit liderului sindical, CEH se va confrunta cu probleme pentru că nu au fost efectuate investiţii în retehnologizarea grupului energetic 4 de la termocentrala Mintia şi nici în instalaţiile de desulfurare pentru protecţia mediului la grupurile energetice 3 şi 4.

De asemenea, CEH nu a primit încă ajutorul de stat în valoare de 37,7 milioane euro, necesar pentru cumpărarea certificatelor de emisii de carbon, astfel că societatea va trebui să plătească penalităţi de la Uniunea Europeană în valoare de 120 milioane euro.

În opinia preşedintelui SLIE Deva, divizarea CEH într-o secţie de termocentrale şi una pentru exploatările de cărbune din Valea Jiului ar putea reprezenta o soluţie pentru ca societatea să-şi mai poată continua activitatea, în condiţiile în care termocentralele ar beneficia de ajutor de stat pentru modernizare.

‘Singura modalitate de acordare a ajutorului de stat va putea pune în aplicare după divizarea societăţii. Termocentralele vor primi ajutor de stat, în timp ce minele de cărbune vor putea intra pe programul de subvenţii de la Uniunea Europeană’, a afirmat liderul sindical.

Soluţia divizării este contestată însă de Sindicatul ‘Muntele’, de la CEH, preşedintele acestuia, Petre Nica, apreciind în mai multe rânduri că o separare a termocentralelor de exploatările de huilă va duce la falimentul companiei şi la închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului.

Mitingul de protest anunţat de energeticieni va începe marţi, de la ora 15,30, protestatarii urmând să remită prefectului judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, un document cu principalele revendicări.

În prezent, CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni, împreună cu minele de huilă Lupeni, Livezeni, Lonea şi Vulcan. Complexul numără circa 6.500 de angajaţi, dintre care 4.000 lucrează în minele de cărbune din Valea Jiului.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...