Protestele continuă la Chişinău. Premierul avertizează asupra riscurilor destabilizării situaţiei

Situaţia rămâne tensionată la Chişinău, unde mii de oameni au continuat să protesteze împotriva guvernanţilor în noaptea de marţi spre miercuri în Piaţa Marii Adunări Naţionale, relatează mass-media moldovene.
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 11:19
Protestele continuă la Chişinău. Premierul avertizează asupra riscurilor destabilizării situaţiei

Numărul de corturi instalate în piaţă, în apropiere de clădirea guvernului, a crescut miercuri la peste 200, potrivit Jurnal.md.

Oamenii aduc mâncare şi apă pentru manifestanţii – câteva sute – care vor rămâne să protesteze non-stop. Majoritatea protestatarilor pleacă din piaţă dimineaţă, dar mulţi dintre ei se întorc seara, după serviciu.

Protestatarii spun că sunt hotărâţi să stea în centrul capitalei până când actuala guvernare va îndeplini revendicările înaintate de Platforma Civică ‘Demnitate şi Adevăr’ – demisia preşedintelui, a guvernului, alegeri anticipate şi alegerea preşedintelui ţării prin vot direct.

Zeci de mii de oameni au răspuns la apelul Platformei Civice ‘Demnitate şi Adevăr’ şi au protestat duminică la Chişinău împotriva abuzurilor puterii şi a corupţiei, care au dus la destabilizarea sistemului bancar al republicii şi la degradarea condiţiilor de trai ale oamenilor. Ei au cerut ca oficialii responsabili de ‘furtul’ unui miliard de dolari, circa 15% din PIB, prin devalizarea a trei instituţii bancare să fie traşi la răspundere. Însă după trei zile de proteste, nicio întâlnire dintre reprezentanţii manifestanţilor şi autorităţi nu a avut loc.

Premierul Valeriu Streleţ spune că este dispus să discute cu protestatarii care cer demisia guvernului şi şi-au instalat corturile în piaţa centrală. Însă, în opinia sa, demisia executivului ar fi o catastrofă pentru Republica Moldova, în contextul în care în curând urmează să ajungă la Chişinău o delegaţie FMI.

‘Eu am fost tentat să refuz funcţia de premier, dar am acceptat, pentru că am înţeles că ne aflăm într-o situaţie de o gravitate fără precedent. O eventuală demisie a guvernului ar însemna o prăbuşire totală. S-ar putea ca nimic să nu mai poată fi reconstruit. Urmează să vină FMI şi să creăm o platformă care să ne permită să ne relansăm. Deja am început să avem nişte mici rezultate, dar reprezentanţii protestatarilor (…) solicită demisia executivului’, a declarat el marţi, la postul public de televiziune.

‘Avem păcate faţă de cetăţeni, dar le putem corecta. Alegerile anticipate nu reprezintă soluţia. Problemele sunt extrem de grave. Un euro poate ajunge la 40 de lei (moldoveneşti) pentru că acum cursul e menţinut cu forţa. Rata dobânzii e înaltă şi economia nu se poate dezvolta. Alegerile ar însemna restanţe la salarii şi pensii’, a avertizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...