PSD ar putea amâna desemnarea miniştrilor Cabinetului Dăncilă

Discuţiile privind formarea Guvernului condus de Viorica Dăncilă vor fi amânate pentru că social-democraţii nu au ajuns la o înţelegere privind unele portofolii, a declarat, luni, preşedintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu. Astfel, în şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional (CEx) al PSD ar urma să se discute despre programul de guvernare, iar o nouă şedinţă a CEx este programată pentru vineri, pentru a decide asupra componenţei viitorului Guvern, afirmă surse din PSD.
Economica.net - lun, 22 ian. 2018, 10:47
PSD ar putea amâna desemnarea miniştrilor Cabinetului Dăncilă

„Discuţiile privind componenţa Guvernului se amână, nu s-a ajuns la o înţelegere privind unele portofolii”, a declarat liderul PSD Tulcea, Horia Teodorescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea.

El a făcut aceste declaraţii luni, la Parlament, unde a mers la o discuţie cu liderul partidului, Liviu Dragnea.

În şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional vor avea loc discuţii despre programul de guvernare, iar o nouă şedinţă a CEx este programată pentru vineri, pentru a lua o decizie în privinţa componenţei Guvernului Dăncilă, spun surse din PSD.

Numeroşi miniştri îşi vor păstra funcţiile şi în Cabinetul Dăncilă, cei înlocuiţi urmând să fie în primul rând cei care şi-au exprimat explicit susţinerea faţă de fostul premier Mihai Tudose sau consideraţi apropiaţi lui şi vicepremierului Marcel Ciolacu, astfel că discuţiile vor viza în principal ministerele Transporturilor, Turismului, Culturii şi pe cel al Fondurilor Europene, al cărui titular, Marius Nica, a demisionat vineri.

Postul de ministru al Transporturilor ocupat de Felix Stroe i-ar putea reveni lui Răzvan Cuc, care a mai deţinut această funcţie, sau lui Sorin Bota, fost secretar de stat în minister în mandatul lui Miron Mitrea.

În cazul Ministerului Fondurilor Europene, este vehiculat numele lui Eugen Teodorovici, susţinut de filiala Tulcea, judeţ pe care îl şi reprezintă în Parlament. Iniţial, acesta ar fi fost luat în calcul şi pentru Finanţe, însă este posibil ca actualul deţinător al portofoliului, Ionuţ Mişa, să rămână în funcţie.

Cu toate acestea, Teodorovici declara duminică după-amiază că încă nu i s-a propus vreo funcţie.

„Până mâine vom vedea exact, până maine se poartă discuţii, nu am avut încă o discuţie la nivelul partidului”, a spus el.

Întrebat dacă ar vrea să fie ministrul Fondurilor Europene sau ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat: „Acolo unde partidul consideră că are nevoie de noi, vom spune da. Orice om politic trebuie să fie onorat să fie într-o poziţie publică în care să poată să facă pentru poporul său lucrurile bune, eu zic că asta e abordarea corectă a fiecarui politician”.

Pentru Ministerul Culturii, deţinut de Lucian Romaşcanu, sunt discutate mai multe variante. Există voci din partid care susţin menţinerea acestuia în funcţie, însă este luată în calcul şi înlocuirea lui cu Ionuţ Vulpescu, cel care a mai deţinut acest portofoliu în Cabinetul Grindeanu. Site-ul stiripesurse.ro a dat ca posibilă nominalizarea actorului George Ivaşcu la conducerea acestui minister.

În ceea ce priveşte Ministerul Turismului, deţinut de Mircea Titus Dobre, numele viitorului titular încă se discută.

Şi ministrul Dialogului Social Gabriel Petrea şi-ar putea pierde funcţia, însă nici în cazul lui nu este cunoscut încă niciun posibil succesor. O situaţie la fel de incertă este cea a ministrului Tineretului şi Sportului Marius Dunca.

Alţi miniştri care ar putea fi înlocuiţi sunt Liviu Pop (Educaţie) şi Florian Bodog (Sănătate). Ministerul Educaţiei ar putea reveni Ecaterinei Andronescu, care a mai ocupat acest post, în timp ce pentru cel al Sănătăţii, unul dintre numele luate în calcul este cel al Rodicăi Nassar.

La Ministerul Apelor, de unde ministrul Doina Pană a demisionat înainte de plecarea lui Mihai Tudose, a fost deja confirmat prin votul CEx Ioan Deneş.

Rovana Plumb ar putea prelua postul de vicepremier fără portofoliu deţinut de Marcel Ciolacu.

Dintre miniştrii social-democraţi vor rămâne în Guvern Paul Stănescu (ministru al Dezvoltării şi vicepremier), Lucian Georgescu (ministrul Cercetării), Carmen Dan (ministru de Interne), Olguţa Vasilescu (ministrul Muncii), Mihai Fifor (ministrul Apărării), Petre Daea (ministrul Agriculturii), Tudorel Toader (ministrul Justiţiei), Victor Negrescu (ministru pentru Afaceri Europene), Andreea Păstârnac (ministru pentru Românii de pretutindeni), Gheorghe Şimon (ministrul Economiei), Ilan Laufer (ministru pentru Mediul de Afaceri), Lucian Şova (ministrul Comunicaţiilor).

ALDE îşi va păstra portofoliile, respectiv Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, precum şi pe actualii lor deţinători: Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...