PSD promite construcţia unui spital-mamut în 2017. Va fi unul dintre cele mai mari din lume

PSD a anunţat în campania electorală că în 2017 va începe construcţia unui complex medical-mamut, cu peste 2.500 de paturi şi 3.000 de medici. Spitalul va asigura nevoile populaţiei în caz de dezastru, spunea Liviu Dragnea. Peste un miliard de euro va costa construcţia acestui complex faronic, iar banii vor proveni din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Complexul medical va fi unul dintre cele mai mari din lume şi va rivaliza în mărime cu New York Presbyterian Hospital, cel mai mare din SUA.
Cristina Şomănescu - mie, 14 dec. 2016, 22:00
PSD promite construcţia unui spital-mamut în 2017. Va fi unul dintre cele mai mari din lume

În 2017 începe construcţia unui spital-mamut lângă Bucureşti. Va fi unul dintre cele mai mari din lume. Liviu Dragnea, care a anunţat în campanie acest proiect fără precedent în România, spunea că în cazul unui dezastru, capacitatea de primire a acestui complex medical trebuie să fie mai mult decât suficientă.

Pe 4 noiembrie, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, anunţa la sediul partidului din Băneasa construcţia spitalului republican „Carol Davila” – complex medical de dimensiuni fără precedent în România.

Spitalul republican „Carol Davila” este, de fapt, un complex medical, care va conține un spital clinic şi universitar, centre de urgenţă, de excelenţă şi de cercetare; va include Universitatea de Medicină și Farmacie şi căminele studenţilor; locuinţe pentru personalul medical al spitalului, creşă, grădiniţă, şcoală pentru copiii acestora. Construcţia complexului medical va începe în anul 2017, susţine Dragnea.

„În acest complex medical în care discutăm de peste 2.500 de paturi vor fi institute de cercetare, dotarea va fi făcută cu cele mai noi echipamente care există pe piaţă, sau vor exista la data la care va fi dat în folosinţă. Suprafaţa (pe care se va întinde complexul medical n. red.) va fi de 60-80 de hectare. Finanţarea va fi făcută prin decontarea a 750 de euro pe zi pe pat utilizat. Am luat modelul de la AKH, spitalul va fi mai mare decât AKH din Viena. Am mai spus-o şi o spun şi acum fără niciun fel de reţinere: noi nu mai vrem ca românii să meargă ori în Turcia, ori la Viena. Avem capacitate financiară, avem resurse umane, avem expertiză în România să facem în România un asemenea centru. La AKH, tariful este de 800 de euro pe zi pe pat utilizat astăzi (n. red. 4 noiembrie 2016) când am făcut aceste calcule, maximul pe care-l putem suporta este 750 de euro, dacă PIB va creşte, așa cum prognozăm noi, şi sperăm că va creşte până la momentul în care va fi dat în folosinţă, putem ajunge la 800 de euro. Discutăm de un procent sau două din banii care vor fi decontați pentru aceste servicii, care să meargă obligatoriu în institutele de cercetare pentru a finanţa permanent cercetarea din aceste centre. Tratamentul va fi nediscriminatoriu: orice român, dacă este asigurat, indiferent de venituri, indiferent dacă sunt bogați sau săraci, va avea acces la tratament și va beneficia de aceleași condiții. În spital vor lucra 3.000 de doctori, în total 16.000 de angajaţi”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele PSD, la prezentarea programului PSD pe sănătate, sediul PSD din Băneasa, pe 4 noiembrie 2016.

Ideea construcţiei complexului medical mamut aparţine academicianului Ionel Sinescu

„Am discutat cu domnul academician Ionel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie, pentru acest proiect, a fost ideea iniţială a dumnealui, extinsă şi pusă în practică ca proiect de noi: spitalul republican „Carol Davila care cuprinde un complex medical pluridisciplinar cu spital, clinici şi institut de cercetare medicală, Universitatea de Medicină şi Farmacie, zonă de recuperare și sport, de agrement; de asemenea, creşă, grădiniţă şi școală pentru personalul medical care are în acest complex o zonă rezidenţială în care să locuiască. Discutăm de o capacitate de peste 2.500 de paturi. De asemenea, spaţiu de cazare, 1.200 de locuri, hotel pentru însoţitorii celor care vin la pacienţi şi, de asemenea, normal, căminele, zonă rezidenţială pentru studenţii de la medicină şi farmacie. Acest spital va fi dotat cu tehnica medicală de vârf de la data când va fi finalizat, cel mai târziu 2020”, spunea Liviu Dragnea, pe 17 noiembrie la Teatrul Excelsior.

Cu câţi bani se va face complexul medical faraonic

Investiţia în acest proiect e de 1,1 miliarde de euro care vor proveni din Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, susţine Dragnea.

Unde va fi construit complexul medical mamut

„Nu putem realiza un asemenea spital republican în centrul Bucureştiului. Sunt mai multe locaţii. S-a vorbit şi cu autorităţi locale din Ilfov, şi cu primăria Capitalei. Există mai multe variante cu suprafeţe suficiente”, a spus Dragnea pe 4 noiembrie 2016.

„În cazul unui dezastru, Doamne-fereşte!, capacitatea de primire a acestui complex trebuie să fie mai mult decât suficientă”, afirma Liviu Dragnea, pe 11 noiembrie 2016, la Turnu Măgurele.

Spitalul republican „Carol Davila” va fi unul dintre cele mai mari din lume

Spitalul-mamut pe care PSD spune că-l va construi va avea dimensiuni similare cu New York Presbyterian Hospital, cel mai mare din SUA. New York Presbyterian Hospital are circa 2.600 paturi şi 20.000 de angajaţi.

Chang Gung Memorial Hospital din China e cel mai mare spital din lume, cu 9.000 de paturi.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...