Putin a inaugurat „podul energetic” Rusia-Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat miercuri seara o vizită surpriză în Crimeea pentru a inaugura un 'pod energetic' cu Rusia, peninsula anexată de Moscova fiind scufundată în întuneric de la sfârşitul lunii noiembrie după sabotarea în Ucraina a liniilor de înaltă tensiune care o alimentau.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 11:27
Putin a inaugurat

Vladimir Putin ‘s-a dus la Simferopol unde a lansat o primă etapă a podului energetic care urmează să furnizeze electricitate Crimeii din Rusia’, a declarat pentru AFP vicepremierul prorus al Crimeii, Ruslan Balbek.

‘Prima linie electrică urma să fie operaţională din 20 decembrie, dar munca a fost accelerată. Este o zi istorică pentru Crimeea, care îşi câştigă independenţa energetică faţă de Ucraina’, a continuat el.

Potrivit aceleiaşi surse, noi linii electrice care leagă Rusia şi Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova, vor fi puse în funcţiune în 15 decembrie.

‘Trebuie să-i prevenim pe locuitorii Crimeii că s-ar putea să mai existe câteva probleme acolo’, a avertizat totuşi Putin, citat de agenţiile de presă ruseşti.

‘Sper că etapa a doua va fi lansată în curând’, a adăugat şeful statului rus, aflat la sediul din Simferopol al furnizorului de electricitate pentru Crimeea, Krimenergo.

‘Ţin să mulţumesc inginerilor electricieni şi muncitorilor pentru ceea ce au făcut. Munca este departe de a fi terminată, dar sunt convins că totul va fi făcut la timp’, a mai spus el, potrivit emisiunilor televizate.

Persoane neidentificate au aruncat în aer stâlpi ai liniilor de înaltă tensiune pe teritoriul ucrainean în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, lăsând în întuneric peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, care rămâne foarte dependentă de Kiev în ceea ce priveşte aprovizionarea ei cu electricitate şi apă.

Autorităţile Crimeii şi Rusiei au acuzat guvernul ucrainean că a lăsat să se producă un astfel de scenariu, deşi Kievul asigură că nu i-a identificat încă pe responsabili.

Acest episod a provocat o nouă criză în relaţiile între cele două ţări, Ucraina acuzând Moscova că şi-ar fi redus livrările de cărbune vecinei sale ca represalii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...