Putin recunoaşte că vrea să rupă un nou „stat” din Ucraina UPDATE

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, potrivit declaraţiilor preşedintelui rus, Vladimir Putin. Purtîtorul lui de cuvânt pare că îl contrazice.
Economica.net - Dum, 31 aug. 2014, 11:15
Putin recunoaşte că vrea să rupă un nou

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde au loc lupte între loialişti şi rebelii proruşi, relatează AFP, citată de AGERPRES.

”Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (…) privind chestiunile referitoare la organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, în scopul de a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo”, a declarat Putin, citat de media ruse.

Până acum, Rusia a cerut doar ca regiunile din estul Ucrainei, în majoritate rusofone, să aibă o mai mare autonomie într-un sistem federal mai puţin centralizat.

Vladimir Putin, care a făcut aceste declaraţii într-o emisiune televizată înregistrată vineri şi transmisă duminică, nu a evocat chestiunea ameninţării înăspririi sancţiunilor împotriva Moscovei lansate de Occident, care acuză Rusia că se implică militar în Ucraina.

Reuniţi sâmbătă la Bruxelles, liderii din Uniunea Europeană au acord termen de o săptămână Rusiei pentru a-şi schimba poziţia, sub ameninţarea unor noi sancţiuni.

Liderul de la Kremlin a spus totodată că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susţinut mişcarea de protest care a condus în februarie la ‘lovitura de stat’ împotriva preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat.

‘Ar fi trebuit să ştie că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape’, a spus Putin, precizând că nu vorbeşte de ‘statul rus, ci de poporul rus’.

Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârşit al crizei din Ucraina, Putin a declarat, citat de RIA Novosti: ‘Nu. Depinde în mare parte de voinţa politică a actualelor autorităţi ucrainene’.

Moscova a negat întotdeauna că a trimis soldaţi în Ucraina pentru a susţine rebeliunea prorusă care luptă cu trupele loialiste de mai multe luni în est şi, mai recent, şi în sud-estul ţării.

Pe de altă parte, Reuters transmite că purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov a declarat că regiunile din estul Ucrainei unde separatiştii proruşi se luptă cu forţele loiale Kievului ar trebui să rămână parte a ţării. Peskov a adăugat că acest conflict este unul intern.

Negaţia se bazează pe folosirea cuvântului „statalitate” în limba rusă.

Peskov a făcut acest afirmaţii cupă ce, potrivit media ruse, preşedintele Vladimir Putin ar fi evocat într-o emisiune televizată, pentru prima dată, crearea unui stat în estul Ucrainei.

‘Nu este un conflict între Rusia şi Ucraina. Este un conflict intern al Ucrainei’, a declarat Peskov presei.

Întrebat dacă Novorusia, denumirea pe care rebelii o dau regiunii aflate în dispută, ar trebui să rămână parte a Ucrainei, el a spus: ‘Bineînţeles’

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...