Raport ANCOM: Securitatea şi integritatea reţelelor de comunicaţii, afectate de 253 de incidente, în 2013

Un număr de 253 de incidente cibernetice au afectat, cel puţin o oră, securitatea şi integritatea reţelelor de comunicaţii din România, în 2013, arată rezultatele unui raport de specialitate, publicat, luni, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.
Economica.net - lun, 21 iul. 2014, 11:51
Raport ANCOM: Securitatea şi integritatea reţelelor de comunicaţii, afectate de 253 de incidente, în 2013

Cele mai multe conexiuni afectate de aceste incidente au fost cele de telefonie mobilă (aproape 10 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de internet mobil (peste 7,5 milioane de conexiuni afectate), serviciile de telefonie fixă (peste 2,3 milioane de conexiuni afectate), internet fix şi retransmisia programelor audiovizuale (mai puţin de un milion de conexiuni afectate).

Potrivit datelor raportate de furnizori către ANCOM, un incident cu impact semnificativ a afectat, în medie, aproximativ 80.000 de conexiuni, iar 80% dintre incidente au fost descoperite în momentul producerii lor.

Incidentul mediu a durat 5 ore, în timp ce durata totală a incidentelor raportate pe anul 2013 a fost de 1.218 ore.

Din datele ANCOM reiese faptul că aproape 40% dintre incidente au avut cauze interne furnizorilor de comunicaţii (erori de sistem software sau hardware, erori umane generate de configurarea şi operarea greşită a echipamentelor), majoritatea de peste 60% fiind, însă, determinate de factori externi (întreruperea alimentării cu energie electrică sau secţionarea accidentală a fibrei optice, fenomene naturale, furturi de cabluri etc.).

Pe de altă parte, trei sferturi (75%) din totalul incidentelor raportate în 2013 au fost provocate de fenomene naturale şi acţiuni rău-intenţionate. De asemenea, 89% dintre incidente ar fi putut împiedica sau perturba apelurile de urgenţă la numărul 112, dat fiind că cele mai multe dintre incidentele din 2013 au vizat serviciile de telefonie mobilă.

Raportul ANCOM a fost realizat pe baza informaţiilor raportate de către furnizori pentru anul trecut, în urma intrării în vigoare a Deciziei nr. 512/2013, prin care aceştia au obligaţia de a notifica Autoritatea cu privire la existenţa unui incident cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, adică a acelor incidente care au afectat un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puţin o oră.

Decizia ANCOM a fost adoptată în urma rapoartelor realizate de către arbitrul telecom în anii 2012 şi 2013 pe baza unor studii de piaţă, care au indicat necesitatea unei proceduri naţionale de raportare a incidentelor cu impact semnificativ.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...