Raport: Muncitorii străini din Germania, inclusiv cei români,”exploataţi” în mod regulat de angajatori

Prost plătiți, angajați fără contracte, obligați la ore suplimentare neplătite: în Germania, muncitorii străini sunt "exploatați" în mod regulat de angajatori, denunță Institutul german pentru drepturile Omului, citat de AFP.
Economica.net - mie, 05 dec. 2018, 17:46
Raport: Muncitorii străini din Germania, inclusiv cei români,

Acești muncitori străini, printre care sirienii și irakienii primiți în 2015, dar și români, bulgari sau latino-americani, sunt victimele unei „grave exploatări” a muncii lor, denunță acest Institut independent în raportul anual prezentat Parlamentului german.

Angajatorii nu ezită să plătească muncitorii străini cu sume net inferioare salariului minim, care este în prezent de 8,84 euro, brut pe oră. Unii dintre muncitori sunt constrânși la ore suplimentare neplătite sau sunt găzduiți în locuințe insalubre, potrivit institutului, care a intervievat zeci de muncitori străini.

Aceste situații sunt frecvente în construcții, prelucrarea cărnii dar și în sectorul sanitar, curățenie sau restaurante.

Raportul amintește lipsa frecventă a contractelor de muncă, ceea ce face dificilă acționarea în justiție. Angajatorii evită și plata cotizațiilor sociale.

Lipsa de cunoștințe lingvistice și juridice, dependența de angajator și accesul dificil la avocați „antrenează o inferioritate structurală a persoanelor vizate în raport cu angajatorul”, avertizează institutul.

Germania a primit în 2015 circa 1 milion de migranți, în special din Irak și Siria. Această decizie a cancelarului Angela Merkel a fost dur criticată, într-un context de avans al extremei drepte, dar a fost susținută de patronat.

Berlinul a adoptat ulterior legi de azil mai restrictive care au contribuit la reducerea drastică a numărului de noi cereri de azil.

Din ianuarie până la finalul lui octombrie 2018, Germania a înregistrat 158.000 de cereri de azil, foarte departe de vârful de 750.000 din 2016.

Coaliția de la putere are însă în vedere o lege care să atragă muncitori străini calificați pentru a răspunde la penuria de forță de muncă dintr-o serie de sectoare.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la vot sâmbătă, "nu va putea să schimbe nimic" în ceea ce priveşte......
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...