Raportorul Parlamentului European către guvernul de la Chişinău: Nu veţi mai primi credite fără performanţe

Chişinăul nu va mai primi sprijin financiar din partea Uniunii Europene (UE) dacă nu va avea rezultate, a declarat raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu premierul moldovean Pavel Filip, informează Radio Chişinău şi IPN.
Economica.net - mie, 10 feb. 2016, 13:13
Raportorul Parlamentului European către guvernul de la Chişinău: Nu veţi mai primi credite fără performanţe

‘Veţi fi judecaţi după rezultate şi nu veţi primi credite mari fără performanţe, pentru că noi înţelegem seriozitatea situaţiei’, a declarat oficialul european. El a mai adăugat că Bruxellesul aşteaptă rezultatele misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Chişinău şi expertiza pe care o va publica aceasta.

Petras Austrevicius a subliniat că UE aşteaptă reforme, continuarea şi amplificarea luptei împotriva corupţiei, depolitizarea instituţiilor de stat şi investigarea furtului bancar până la final, cu numirea explicită a celor vinovaţi.

În acest context, el a criticat voalat alegerea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, afirmând că nu crede că în Republica Moldova nu există mai mulţi candidaţi pentru funcţii-cheie în stat.

În privinţa protestelor antiguvernamentale, europarlamentarul a accentuat necesitatea ca acestea să fie paşnice, să nu se ajungă la violenţe şi să fie asigurat dialogul între putere şi opoziţie, potrivit Radio Chişinău.

‘Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener şi, la rândul său, Republica Moldova este un partener pentru UE, iar partenerii vorbesc între ei deschis şi sincer. Suntem deschişi unei colaborări cu Republica Moldova’, a conchis Petras Austrevicius, citat de IPN.

La rândul său, premierul Pavel Filip l-a asigurat pe oficialul european de faptul că actualul guvern de la Chişinău este decis să scoată Republica Moldova din situaţia de criză. Filip a subliniat că activitatea guvernului este îndreptată spre recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a partenerilor externi.

Totodată, premierul a spus că menţinerea parcursului european şi implementarea Acordului de Asociere cu UE reprezintă prioritatea numărul unu pentru guvernul de la Chişinău. Pavel Filip a ţinut să sublinieze că sprijinul Parlamentului European contează foarte mult pentru guvernarea de la Chişinău.

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, se află într-o vizită de trei zile la Chişinău. Oficialul a avut mai multe întrevederi cu membri ai noului guvern, dar şi cu politicieni moldoveni.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând de pe 18 aprilie 2024....
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. Vizează să strângă 125 de milioane de euro din piață, pentru finanțarea regenerabilelor
Premier Energy Group își anunță intenția de a se lista la Bursa de Valori București, printr-o ofertă publică inițială. ...
Premier Energy Group, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Cultivatorii americani de grâu se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale
Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru ...