UPDATE Răspunsul Vodafone la OUG-ul lui Teodorovici: Utilizatorii vor plăti tarife mai mari

Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicaţiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar şi interesele utilizatorilor finali. Aceştia din urmă vor fi nevoiţi să suporte în preţul serviciilor achiziţionate, atât noile taxe introduse, cât şi creşterea celor existente, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii operatorului de telecom Vodafone.
Lidia Neagu - mie, 19 dec. 2018, 13:32
UPDATE Răspunsul Vodafone la OUG-ul lui Teodorovici: Utilizatorii vor plăti tarife mai mari

De asemenea, compania spune că industria de telecomunicaţii sau Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu au fost consultate cu privire la schimbările prevăute în ordonanţă.

„Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piaţă cu privire la impactul semnificativ pe care aceste măsuri, în cazul în care vor fi adoptate, îl vor avea asupra activităţii acestora”, se arată într-un răspuns al Vodafone la solicitarea ECONOMICA.NET.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prezentat marți seară de Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici prevede majorarea de la 0,4% la 3% a tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual către ANCOM.

Potrivit legii de înființare a ANCOM, acest tarif de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează. Anul trecut cifra de afaceri a pieței de comunicații electronice și servicii poștale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă că o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, care ar urma să fie plătiţi ANCOM de către companiile de telefonie, internet, TV și servicii poștale.

Operatorul numărul doi pe piaţa de telecom din România spune că noile măsuri contravin grav cadrului legislativ al UE şi le consideră „excesive”.

„Orice modificare legislativa, indiferent de domeniul caruia i se aplica, trebuie sa fie justa, proportionala in ceea ce priveste raportul cost-beneficiu si necesara. Consideram ca noile masuri, care ar urma sa se aplice in mai putin de 2 saptamani, nu indeplinesc niciuna dintre aceste conditii, pe baza urmatoarelor considerente:
contravin grav cadrului de reglementare european in vigoare, prin incalcarea principiului neutralitatii tehnologice si a prevederilor privind cadrul general de autorizare a retelelor si serviciilor de comunicatii; avand in vedere faptul ca Romania a transpus deja aceste prevederi in legislatia nationala, modificarea lor poate atrage dispunerea din partea autoritatilor europene a unor proceduri de infringement, cu aplicarea corespunzatoare de sanctiuni”, arată Vodafone.

– Măsurile impuse in sarcina industriei sunt excesive, creşterile de taxe fiind fara precedent in istoria industriei de telecom din Romania; necesitatea impunerii acestor masuri este cu atat mai contestabila, in conditiile in care industria va fi nevoita sa aloce investitii masive pentru indeplinirea obiectivelor de tara pe care Guvernul Romaniei este pe cale de a si le asuma in cadrul Strategiei Nationale 5G”, arată operatorul telecom.

Referitor la licitaţia pentru acordarea viitoarelor licenţe pentru reţeaua 5G, reprezentanţii Vodafone au transmis că „necesitatea aplicarii masurilor de crestere a taxelor existente si de introducere a unora noi nu are justificare in conditiile in care ANCOM inregistreaza in cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau sa fie atribuite peste 500 milioane lei catre proiecte din zona IT&C, conform unui proiect de Ordonanta de Urgenta emis la sfarsitul lunii iunie a.c”.

Potrivit legii în vigoare, tariful se aplică numai dacă ANCOM nu-și acoperă cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent de peste 100 milioane lei în ultimii 10 ani, ajungând să dețină în prezent în conturi peste 1 miliard de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...