Rata creditelor neperformante a scăzut la 9,58%, în februarie

Rata creditelor neperformante a scăzut în februarie cu 0,17 puncte procentuale, până la 9,58%, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - lun, 01 mai 2017, 10:22
Rata creditelor neperformante a scăzut la 9,58%, în februarie

Faţă de nivelul din februarie 2016, nivelul este mai mic cu 3,98 puncte procentuale.

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, declara decent că Banca Centrală şi-a propus o ţintă de 6% a creditelor neperformante în acest an.

‘Creditele neperformante au continuat să se reducă. În acest an există ţinta de 6% cu creditele neperformante, adică de a ajunge la media europeană. Suntem, în schimb, peste media europeană în ce priveşte gradul de acoperire cu provizioane al acestor credite. Din perspectiva bugetului România nu ar trebui să folosească bani publici pentru sectorul bancar în aceşti ani, începând cu 2009’, a spus Voinea.

Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare a scăzut cu 5.103, la 643.770 în februarie, faţă de nivelul din ianuarie, se arată în datele BNR.

În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, acestea se ridicau, în februarie, la 8,03 miliarde lei, în scădere cu 0,69% comparativ cu luna anterioară, din care peste 3 miliarde lei erau în moneda naţională, 3,34 miliarde lei echivalent în euro, 1,59 miliarde lei echivalent în alte valute şi 47,4 milioane lei echivalent în dolari.

În funcţie de categoria de întârziere, restanţele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 4,53 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanţe de 52,1 milioane lei, cu o întârziere de 61 – 90 de zile, respectiv de 37,3 milioane lei, între 31- 60 de zile.

Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanţului depăşea 1,41 miliarde lei, iar aproape 2 miliarde lei – la colectare.

Restanţele la creditele acordate firmelor şi populaţiei însumau peste 13,6 miliarde lei la finalul lui februarie, valoarea acestora fiind în scădere cu 35,7% faţă de cea consemnată la sfârşitul aceleiaşi luni din 2016, potrivit datelor centralizate de BNR.

Din această sumă, peste 6 miliarde lei reprezentau restanţe în moneda naţională, în scădere cu 33,4%, iar circa 7,55 miliarde lei restanţe în valută, în coborâre cu 37,5%. Din totalul restanţelor, circa 4,98 miliarde lei erau înregistrate în Bucureşti.

Totalul creditelor depăşea 222,5 miliarde lei la finele lunii februarie, fiind cu 2,11% mai mare decât valoarea consemnată la finalul aceleiaşi luni din 2015. Împrumuturile în moneda naţională se cifrau la 127,1 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte creditele acordate populaţiei, de peste 113,1 miliarde lei, cele pentru consum totalizau mai mult de 51,4 miliarde lei, cele pentru locuinţe depăşeau 59 miliarde lei, iar cele destinate altor scopuri – peste 1,27 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...