Reacţia Hidroelectrica la acuzaţiile Concurenţei: Concluzii ante-pronunţate, am vândut doar 8% pe spot, echilibrăm sistemul la cererea DEN

În replică la acuzaţiile Consiliului Concurenţei, Hidroelectrica spune că piaţa spot este una marginală pentru companie, că autoritatea de Concurenţă s-a aantepronunţat în concluzii, şi că vinde majoritatea energiei pe contracte pe termen lung, pe bursă, în condiţiile în care face echilibrarea sistemului la solicitarea Dispeceratului Energetic Naţional. Concurenţa a acuzat firma, cel mai mare producător de energie din ţară, de abuz de poziţie dominantă: ar fi preferat să nu scoată în piaţă toată energia, pentru a vinde mai mult pe piaţa de echilibrare, unde preţurile sunt mai mari.
Mihai Nicuţ - lun, 10 sept. 2018, 19:20
Reacţia Hidroelectrica la acuzaţiile Concurenţei: Concluzii ante-pronunţate, am vândut doar 8% pe spot, echilibrăm sistemul la cererea DEN

Iată integral comunicatul Hidroelectrica:

„Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spațiul public de Consiliul Concurenței în legătură cu modul de acțiune al societății pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. De asemenea, privim cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunțate.

Pentru eliminarea acuzațiilor de posibil abuz de poziție dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja, și este dispusă în continuare să pună la dispoziția oricăror instituții și organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societății. Compania respectă principiul transparenței în relația cu autoritățile și solicită la rândul său un tratament similar și corectitudine.

Subliniem și cu această ocazie că strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționează cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evită, pe cât posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicată. Societatea respectă principiile de comportament de piață consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice și gazelor naturale: tranzacționare transparentă, concurențială și nediscriminatorie. Astfel, deși Piața pentru Ziua Următoare este considerată ”de referință” în accepțiunea Consiliului Concurenței, ea prezintă pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacționat pe PZU 6% din totalul producției de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context și faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut o cotă de 3.5% din totalul volumelor tranzacționate pe PZU, și de 5.2% în primul semestru al anului curent. Poziția dominantă presupune, în definiția dată de Comisia Europeană, ca ”o întreprindere care deţine o cotă importantă dintr-o anumită piaţă să se comporte în sensul îngrădirii concurenţei pe acea piaţă. De asemenea, poziţia dominantă este considerată comportament anticoncurenţial atunci când întreprinderea se foloseşte de poziţia sa în mod abuziv pentru a elimina concurenţa.”, ori Hidroelectrica nu se găsește într-o astfel de situație. Fluctuațiile de preț de pe piețe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă.

Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica își asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare și serviciile de sistem licitate, și – mai mult, se află la dispoziția Operatorului Național de Transport Transelectrica, apelările în piața de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalți participanți la piață făcându-se exclusiv prin DEN”.

Consiliul Concurenţei a anunţat că a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Hidroelectrica pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică din România.

„Consumatorii nu au resimţit deocamdată impactul acestui comportament al Hidroelectrica şi cei care au avut pierderi au fost furnizorii. Însă, furnizorii nu ar fi putut prelua în continuare aceste pierderi, unii dintre ei chiar au avut probleme şi ar fi început să recupereze aceste pierderi de la consumatori”, a spus preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

El a adăugat că ancheta Concurenţei va stabili dacă Hidroelectrica a avut, în anumite perioade de timp, o poziţie dominantă pe piaţă şi dacă a abuzat de ea.

„Evident că scopul unei companii este să-şi maximizeze profitul, însă până la un punct, când devine ilegal”, a precizat preşedintele Concurenţei.

Investigaţia se referă la comportamentul Hidroelectrica din perioada 2017-2018 şi se poate solda cu recomandări de completare a cadrului de reglementare din piaţă, a mai spus Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a demarat această investigaţie având suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piaţă (în principal pe Piaţa pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu preţuri mai ridicate pe Piaţa de Echilibrare (PE), arată instituţia

 

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...