Reacţii după votul de respingere a acordului pentru Brexit. Ce spun Juncker, Tusk, Macron şi alţi lideri din Europa

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, dar şi alţi lideri şi oficiali europeni au comentat, marţi seară, votul istoric din Parlamentul britanic prin care a fost respins acordul privind Brexit încheiat de Guvernul condus de Theresa May şi Uniunea Europeană, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 16 ian. 2019, 08:11
Reacţii după votul de respingere a acordului pentru Brexit. Ce spun Juncker, Tusk, Macron şi alţi lideri din Europa

”Riscul unui Brexit fără acord a crescut”, avertizează Jean-Claude Juncker după respingerea acordului Brexitului în Camera Comunelor

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi, după respingerea acordului Brexitului în Parlamentul britanic, că ”riscul unui Brexit fără acord a crescut” şi a îndemnat Regatul Unit să-şi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil, scrie News.ro.

”Iau notă cu regret de votul Parlamentului britanic”, afirmă el, precizând că UE nu are acum altă opţoiune decât să accelereze pregătirile în vederea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără acord.

Premierul belgian Charles Michel a dat asigurări că ţara sa va face acelaşi lucru.

Viena şi-a exprimat ”regretul” şi dă asigurări că nu va avea loc o renegociere.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a exprimat regretul faţă de rezultatul votului în Camera Comunelor cu privire la acordul Brexitului.

El a dat asigurări că acordul retragerii regatului Unit din UE nu va fi renegociat.

Liderul La France insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon a salutat, marţi, respingerea în Camera Comunelor a acordului retragerii încheat de Regatul Unit şi Uniunea Europeană şi a atacat UE.

 ”Acordul Brexitului, respins în Camera Comunelor. Uniunea Europeană descompune guvernele care pactizează cu ea”, a scris el pe Twitter. ”Cel mai rău acord de liber-schimb acceptat vreodată de franţa tocmai a fost bătut în parlamentul englez: fără regrete”, a adăugat el.

Donald Tusk, după respingerea acordului privind Brexitul: Până la urmă, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a scris pe Twitter, după respingerea acordului privind Brexitul în Prlamentul britanic, că, dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, cine va avea curajul să spună care este singura soluţie bună.

„Dacă un acord este imposibil şi nimeni nu vrea un Brexit fără acord, atunci până la urmă cine are curajul să spună care este singura soluţie pozitivă?”, a scris Tusk pe Twitter.

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani: Votul împotriva acordului privind Brexitul, o veste proastă

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani a scris pe Twitter că votul din Parlamentul britanic împotriva acordului privind Brexitul este o veste proastă, iar primele gânduri se îndreaptă către cetăţenii europeni care locuiesc în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în alte state UE.

Acordul actual al Brexitului ”a murit”, apreciază Boris Johnson şi îndeamnă la o renegociere

Fostul ministru britanic de Externe Boris Johnson apreciază că acordul Brexitului ”este mort şi este important ca acest lucru să fie recunoscut”, după ce textul a fost respins marţi în Parlamentul Britanic, cu 432 la 202 voturi, relatează BBC News.

”Eu cred că acordul este mort şi este foarte important ca acest lucru să fie recunoscut”, a declarat el pentru BBC.

”Poate că este o înfrângere mai mare decât se aştepta poporul, dar fierbea de mult timp”, a apreciat el.

”Este atât de evident un acord prost pentru regatul Unit”, a apreciat el.

Această înfrângere a ”dat Regatului Unit un mandat masiv” ”să se ducă înapoi la Bruxelles” şi să spună că actualul acord, inclusiv ”enclavizarea în uniunea vamală”, ”nu ne convine”, a declarat fostul ministru.

”Asta este ceea ce vrea Camera Comunelor”, a adăugat el.

Întrebat dacă acordul nu mai este pe masă, el a răspuns ”deloc”.

El îndeamnă ”să se păstreze părţile bune” ale acordului, să se renunţe la ”plasa de siguranţă” (”backstop” în engleză) şi ”să se pregătească în mod activ o ieţire fără acord”.

Macron pare să excludă noi negocieri cu Londra; Olaf Scholz deplânge ”o zi amară pentru Europa”; Dublinul se pregăteşte de un ”no deal”

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi seara că s-a făcut tot ceea ce s-a putut privind acordul Brexitului, sugerând că noi negocieri cu Londra ale unui acord în vederea ieşirii din Uniunea Europeană sunt excluse.

”Am făcut tot ceea ce se pitea face în acord”, a reacţionat şefului statului francez.

În opinia sa, principalii perdanţi ai unui ”no deal” – o ieşire din UE fără acord – ar fi britanicii.

Vicecancelarul german Olaf Scholz a reacţionat, la rândul său după respingerea masivă a acordului Brexitului în parlamentul britanic.

”O zi amară pentru Europa”, a apreciat el.

”Suntem bine pregătiţi, dar un Brexit dur ar fi oprţiunea cel mai puţin atrăgătoare pentru Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a avertizat el, într-un mesaj pe Twitter.

Irlanda a anunţat marţi seara că-şi intensifică pregătirile în vederea unui Brexit fără acord, după respingerea masivă în parlamentul britanic a acordului retragerii negociat de Londra cu Bruxellesul.

”În mod regretabil, rezultatul votului din această (marţi) seara sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Ca atare, Guvernul va continua să intensifice pregătirile în vederea unui asemenea rezultat”, a anunţat într-un comunicat Guvernul de la Dublin, care a îndemnat Londra să facă propuneri în vederea ”rezolvării acestui imps”.

Societatea Eurotunnel afirmă, într-un comunicat publicat marţi seara, că ”ia notă de votul Camerei Comunelor”.

„Eurotunnel îi îndeamnă pe conducătorii politici să precizeze cât mai rapid posibil natura acordurilor vamale de implementat între Regatul Unit şi Uniunea Europeană. Numai reguli clare vor permite actorilor economici să continue să investească, să creeze locuri de muncă şi să apere dimensiunea umană, socială şi culturală a schimburilor între Marea Britanie şi Uniunea Europeană”, se arată în comunicat.

Parlamentul britanic a respins marţi, cu doar 73 de zile înaintea Brexitului, singurul plan în vederea unei ieşiri ordonate din Uniunea Europeană (UE), transmite BBC News. Acordul a fost respins cu 432 la 202 voturi. În Parlamentul britanic urmează să fie iniţiată o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documențația pentru contractul de construire a......
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Prime Capital Invest S.R.L. și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi ...