Record după record: Robor la trei luni a depăşit dobânda de politică monetară de 1,75% şi a ajuns astăzi până la 1,80%

Indicele Robor 3M a crescut şi astăzi şi a ajuns la 1,8%, cel mai ridicat nivel din 25 noiembrie 2014.
Economica.net - mar, 03 oct. 2017, 08:24
Record după record: Robor la trei luni a depăşit dobânda de politică monetară de 1,75% şi a ajuns astăzi până la 1,80%

Cu o creştere a preţurilor producţiei industriale de 4,1% în august 2017 faţă de august 2016 şi rumori despre o inflaţie ridicată pe luna septembrie (cifrele oficiale nu au apărut încă), dobânda Robor continuă să crească. Astăzi, Robor la trei luni, în funcţie de care fluctează dobânzile la credite, a ajuns la 1,80%, în timp ce Rober pe o zi, overnight sau la o lună au ajuns deja la nivelul de 2%. Rata crescută a Robor pe termen foarte scurt arată foamea de lei a băncilor şi lipsa lichidităţilor din piaţă.

Primul prag teoretic până la care putea creşte dobânda Robor (indicele aflat în componenţa dobânzilor variabile la credite) era dobânda de politică monetară, de 1,75%. Astăzi, indicele Robor a depăşit şi acest nivel. 

Dacă BNR nu aruncă bani în piaţă prin deciziile din şedinţa de politică monetară de astăzi, următorul prag de atins pentru Robor este 3,25%. Altfel, doar dacă Ministerul Finanţelor începe să cheltuie pentru a atinge ţinta de deficit bugetar de 0,3% din PIB putem vorbi de o calmare a dobânzii Robor.

Situaţia este caracterizată de bacheri ca fiind una temporară, care se va calma în funcţie de cheltuielile Ministerului Finanţelor, de circa 18 miliarde de lei pe final de an sau prin posibila decizie de astăzi a BNR de reducere a rezervelor minie obligatorii aferente creditelor în lei de la 8% la 6%, ceea ce ar elibera în piaţă 4 miliarde de lei. Altfel, logica economică permite ascensiunea Robor de toate tipurile (sunt dobânzile la care băncile se împrumută între ele pe diverse perioade de timp) până la nivelul dobânzii Lombard, de 3,25%, în prezent.

Creşterea indicelui de dobândă peste Lombard nu are sens decât dacă banca centrală nu doreşte să împrumute anumite instituţii de credit.

Ministrul Finanţelor despre creşterea Robor: Este legată de probleme de lichiditate în piaţă. Specialiştii BNR vor găsi soluţii de temperare

Creşterea indicelui Robor din ultimele zile este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.

Mişa a declarat că această evoluţie arată probleme de lichiditate la nivelul pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut.

”Există probleme de lichiditate în piaţă. (…) Au avut influenţă şi încasările Ministerului Finanţelor. Fiscul a atins un grad mai mare de colectare (…), încasările fiscale au crescut. Nu este unicul motiv, este eronat să credem că, dacă cresc încasările bugetare, o să creasca Roborul. (…) Există instrumente pe care BNR le are la dispoziţie pentru reglarea lichidităţii”, a afirmat Mişa, la Digi24.

Ministrul a subliniat că obiectivul întâlnirii de marţi, cu reprezentanţii BNR, a fost o împletire mai bună a politicilor fiscale cu politica monetară a băncii centrale pentru ”a preîntâmpina alte probleme”.

În plus, ministrul a precizat ca statul va colecta de la companiile pe care le controlează 1,2 miliarde de lei sub formă de dividende speciale. Până în prezent, au fost încasate 525 milioane lei, potrivit lui Mişa.

Robor a mai atins nivelul de 1,8% în 25 noiembrie 2014. În 25 octombrie 2016, indicele avea valoarea de 0,69%.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...