Recordul Bugetului 2016: CES primeşte un plus de 114%. 37 de băieţi deştepţi îşi împart salarii de 1,6 milioane de euro

Recordul de majorare a bugetului în 2016 e deţinut de Consiliul Economic şi Social (CES), organism de dialog tripartit, compus din patronate, sindicate şi guvern, care a primit pentru anul viitor un buget dublu faţă de execuţia preliminată pe 2015, de aproape două milioane de euro. Cheltuielile de personal sunt de 1,6 milioane de euro şi se împart celor 37 de oameni implicaţi în Consiliu. Instituţia s-a remarcat anul acesta prin avizarea favorabilă a iniţiativelor legislative ale guvernului, cu două excepţii de importanţă redusă, şi mai multe vizite externe ale conducerii.
Ionut Tudorica - mar, 08 dec. 2015, 22:01
Recordul Bugetului 2016: CES primeşte un plus de 114%. 37 de băieţi deştepţi îşi împart salarii de 1,6 milioane de euro

Consiliul Economic şi Social (CES) a cheltuit anul acesta patru milioane de lei, iar pentru anul viitor e prevăzută în Buget o sumă de cheltuit de 8,6 milioane de lei. Este instituţia care stabileşte recordul la creşterea bugetului în 2016, cu un plus de nu mai puţin de 114%. Ar fi depăşită de Autoritatea electorală permanentă, care are o creştere de peste 120%, dar, cum 2015 n-a fost an electoral, comparaţia corectă este cu anul electoral 2014, faţă de care creşterea e de 19%.

CES se descrie ca o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel național dintre organizațiile patronale şi organizațiile sindicale și reprezentanți ai asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale şi ai societăţii civile.

Este consultat obligatoriu de către iniţiatorii proiectelor de acte normative din domeniul său de competenţă. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.

37 de oameni împart 1,6 milioane de euro

Plenul CES este format din 32 de membri. Potrivit site-ului instituţiei, CES are doar 6 angajaţi. Un membru în plen este şi angajat (Marin Suliman). Ţinând cont că doar cheltuielile de personal sunt de 1,6 milioane de euro, fiecărui om implicat în acest Consiliu îi revine în medie 43.243 de euro pe an. Consiliul a dat anul acesta 131 de avize pe propuneri legislative ale parlamentului sau ale guvernului. Cele ale guvernului au primit aproape toate aviz pozitiv. Excepţie au făcut o propunere ce viza dreptul agenţilor economici de a presta servicii sociale şi una de modificare de atribuţii la Inspecţia Muncii.

Un şef controversat

Preşedintele acestei instituţii finanţată de la bugetul de stat este Florian Costache, membru al componentei patronale din Consiliu. El are un trecut controversat, scrie Romania Liberă.

Florian Costache a declarat că nu a fost agent al Securităţii, că „deciziile CNSAS sunt nule pentru că au fost date în baza unei legi care a fost declarată neconstituţională”. El a spus cu o altă ocazie la Realitatea TV că nu a făcut puşcărie un an şi 8 luni, ci că a păzit la liber deţinuţii şi asta nu înseamnă poliţie politică.

„Legea prin care CNSAS mi-a dat acel verdict de colaborare cu securitatea a fost declarată neconstituţională”.

În cadrul unei intervenţii telefonice la Realitatea TV, Florian Costache a afirmat că dosarul care i s-a făcut în perioada comunistă a fost o înscenare a Securităţii.
„Cred că, înainte să vorbiţi în necunoştinţă de cauză, ar trebui să vă interesaţi că eu nu am făcut niciodată nici o infracţiune. Acest dosar fals a fost dezgropat de către Bogdan Hossu care a vrut să candideze pentru C.E.S. şi care este rivalul meu”, a comentat Florian Costache acuzaţiile.
Florian Costache a negat faptul că ar fi făcut puşcărie. „Eu nu am făcut puşcărie un an şi 8 luni, am păzit la liber deţinuţii şi asta nu înseamnă poliţie politică„, a afirmat Florian Costache.

Vizite externe în limbă de lemn, printre cine de gală

Din bugetul menţionat conducerea CES  a făcut mai multe vizite externe în urma cărora au rezultat comunicate ale instituţiei în care nu s-a trecut peste „cinele de gală”, „vocea preşedintelui”sau aprecierile la adersa delegaţiei CES România.

Lista deplasărilor conducerii şi pasaje din comunicatele ce le-au urmat:

Seminarul pentru societatea civilă și mass-media „Comunicarea politicii europene de dezvoltare” – Luxemburg, 26-27 noiembrie 2015

„La seminar au fost prezenți 140 de participanți din partea CESE, Consiliilor Economice și Sociale ale statelor membre ale UE, mass-mediei, ONU și a unor asociații și ONG-uri reprezentând societatea civilă din diverse state membre ale UE. Din partea Consiliului Economic și Social (CES) din România a participat Anca Simitopol, expert în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice”.

Conferința co-organizată de OIM – AICESIS – CES Olanda în zilele de 29 și 30 octombrie 2015 la Haga, în Olanda.

„Evenimentul a fost considerat un succes, iar participanții au apreciat buna organizare, precum și ospitalitatea gazdelor”.

Reuniunea de învestire a președintelui nou ales al Comitetului Economic și Social European, precum și la alte întâlniri care au avut cu acest prilej, la sediul Parlamentului European și la sediul CESE, în zilele de 7 și 8 octombrie 2015, la Bruxelles.

„Întrevederea s-a desfășurat într-o atmosferă destinsă și relaxată, dar a abordat probleme serioase și actuale care interesează instituțiile reprezentate. În cuvântul său, domnul președinte Florian Costache a precizat că scopul principal al vizitei este consolidarea relațiilor între CES România și CESE. Toate propunerile în acest sens venite din partea președintelui CES România au fost apreciate și salutate, iar președintele Georges Dassis si toți cei prezenți și-au exprimat susținerea și acordul în legătură cu subiectele discutate”.

Reuniunea AICESIS organizată la Moscova, în Federația Rusă, în perioada 16-18 septembrie 2015

În seara zilei de 17 septembrie, delegația CES a participat la un concert de gală dedicat celei de a 25-a aniversări a Baletului Kremlin, la palatul Kremlin. A urmat o cină de gală la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Seminarul Consiliilor Economice și Sociale Europene pe tema Conferinței de la Paris privind schimbările climatice, mizele și perspectivele acesteia, precum și participarea la festivitățile legate de Ziua Națională a Republicii Franceze. Paris – Franța

13-14 iulie 2015

Discuțiile de bun venit au fost susținute de domnii Henri Malosse, președintele Comitetului Economic și Social European și Jean-Paul Delevoye, președintele Consiliului Economic, Social și de Mediu, din Franța.

În încheierea seminarului, domnul președinte Delevoye, dar și domnul Lutz Ribbe, care l-a înlocuit pe domnul Henri Malosse, au apreciat ca deosebit de productive discuțiile desfășurate, și-au exprimat speranța că seminarul va contribui la luarea unor măsuri concrete împotriva efectelor, devastatoare în timp, a încălzirii planetei, și a dereglărilor climatice, au mulțumit și au felicitat pe toți cei care și-au adus contribuția la buna desfășurare a evenimentului de la Paris.

– Adunarea Generală a UCESIF și la seminarul cu tema „Responsabilitatea Socială a Întreprinderilor: construirea contribuției Instituțiilor Naționale pentru Drepturile Omului și Consiliilor Economice și Sociale în serviciul drepturilor fundamentale”. Rabat – Maroc

11-12 iunie 2015

„În urma votului, AG a validat în unanimitate noua componență a Consiliului de administrație: pentru următorii doi ani, dl Nizar Baraka, președintele CESE din Maroc, deține președinția UCESIF; dl. Florian Costache, președintele CES din România, ocupă funcția de prim-vicepreşedinte al Uniunii; iar cele trei poziții de vicepreşedinţi aparțin dnei. Joséphine Guilao Lenaud, vice-președinta CES Guineea, și dlor Ahmadou Tidjani, secretarul general al CESOC din Niger, și Christos Polyzogopoulos, președintele CES din Grecia. Potrivit prevederilor statutare, dl Florian Costache va prelua preşedinţia Uniunii pentru anii 2017 – 2019, în conformitate cu principiul rotaţiei”.

5. Consiliul de administrație al UCESIF și Colocviul internațional cu tema: Pentru o producție agricolă la scară medie și mică: viabilă economic, durabilă ecologic și incluzivă social, Atena – Grecia

6-7 mai 2015

„La finalul evenimentului, a fost redactat un proiect de Declarație, care a cuprins toate aspectele discutate și a încercat să stabilească, în urma punctelor de vedere exprimate, cele mai importante provocări cărora agricultura trebuie să le facă față în prezent”.

6. Reuniune internațională a unui grup de lucru AICESIS, la Moscova, Rusia.
19-20 februarie 2015

CES din România a participat activ la dezbateri prin vocea președintelui sau, Florian Costache, în ambele zile ale reuniunii. Toate intervențiile și punctele de vedere exprimate de CES din România au fost deosebit de apreciate de către participanți, care le-au citat în multe din intervențiile ulterioare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...