Reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, respinsă de deputaţi

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale. Decizia a fost luată cu 174 de voturi 'pentru' respingerea cererii de reexaminare, 85 'împotrivă' şi o abţinere.
Economica.net - mie, 28 dec. 2016, 11:57
Reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, respinsă de deputaţi

În Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a solicitat în plen acceptarea reexaminării legii cerută de şeful statului.

‘Solicitarea PNL, astăzi, este de a accepta reexaminarea preşedintelui, de a renunţa la eliminarea taxei radio-tv urmând ca în Camera Deputaţilor şi în Senat să supunem dezbaterii o iniţiativă legislativă de reorganizare a acestor două instituţii, de regândire inclusiv a formulei de finanţare a acestor două instituţii, astfel încât să nu ştirbim democraţia românească de rolul pe care televiziunea şi radioul publice le pot avea. Funcţionarea acestor două instituţii reprezintă un semnal de vitalitate democratică pe care România trebuie să-l dea’, a afirmat Turcan.

Ea a susţinut că formula votată de Comisia de buget ‘lasă un gust amar şi o pată neagră pe destinul a două instituţii fundamentale pentru democraţia din România – radioul public şi televiziunea publică’.

‘La grămadă am ajuns ca două instituţii atât de importante să aibă parte de la o zi la alta de un viitor incert. Nu se ştie ce se va întâmpla cu statutul angajaţilor acestor două instituţii. Se mută sursa de finanţare de la beneficiarii acestor două instituţii la bugetul de stat şi riscăm să transformăm aceste două instituţii în simple anexe ale finanţatorului, adică ale Guvernului. Cât această taxă se colecta de la o mare parte a populaţiei aveam garanţia că această parte a populaţiei putea fi servită printr-o anumită tematică, printr-o anumită acoperire teritorială. Renunţând la sursa de finanţare riscăm fie să semnăm decesul acestor două instituţii, fie să le transformăm în societăţi comerciale, fie în anexe ale Guvernului fără măcar să fii încercat o reorganizare a acestor două instituţii’, a spus liderul PNL.

Preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat că este necesară o discuţie foarte serioasă pe acest subiect, deoarece televiziunea şi radioul publice nu pot fi lăsate ‘în nesiguranţă’.

‘Din cele 102 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecţie pentru 100 de taxe, dar sunt două taxe despre care ar trebui să discutăm foarte serios, este vorba de taxa pentru bugetarea radioului public şi a televiziunii publice. Eu cred că în acest moment Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminând prin această lege taxa radio şi tv şi nelăsând nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă toată filosofia de bugetare a celor două instituţii şi, mai mult, se schimbă prin această eliminare toată filosofia de funcţionare a celor două instituţii publice. Eu nu neg că se poate gândi la o altă modalitate de finanţare a radioului şi televiziunii publice, se poate, există modele şi în UE, în trei,patru ţări unde sunt finanţate de la bugetul de stat, dar acest lucru ar însemna să modificăm şi Legea 41/1994 şi filosofia de funcţionare a celor două instituţii’, a declarat Kelemen Hunor, la dezbateri.

El a afirmat că anul următor, după controlul Curţii de Conturi, vor fi puse în discuţie salarizările de la cele două instituţii publice.

‘Ne vom trezi că am creat haos în cele două societăţi’, a adăugat deputatul UDMR.

În final, el a propus retrimiterea la comisia de cultură a reexaminării solicitate de preşedintele Iohannis în cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.

‘Dacă vrem să redăm Parlamentului credibilitatea, greutatea în ceea ce priveşte legiferarea şi controlul, atunci cred că acest proiect de lege ar fi trebuit trimis şi la Comisia de cultură. (…) Să ocolim Comisia de cultură este o greşeală uriaşă’, a menţionat Kelemen Hunor.

Deputatul PMP Robert Turcescu a susţinut că ar trebui creată o comisie sau un grup de lucru pentru analizarea modului în care sunt cheltuiţi banii la TVR.

‘Consider că refacerea stratului de credibilitate pentru foarte multe dintre mijloacele de informare în masă din România ar trebui să plece de la Societatea Română de Radio şi Societatea Română de Televiziune. Ele sunt singurele care în acest moment ar putea reface prestigiul profesional al acestei bresle. (…) TVR a obţinut venituri de aproape un miliard de euro în ultimii 13 ani, ce s-a întâmplat cu aceşti bani, unde s-au dus, mai ales că reprezintă mai mult de jumătate din veniturile încasate de TVR în această perioadă? (…) Atunci când discutăm despre TVR, dincolo de a avea sau a nu avea taxa radio-tv colectată în felul în care s-a întâmplat până acum sau direct alocată de la Guvern cred că ar trebui să ne gândim la constituirea unei comisii, grup de lucru care să analizeze şi de pe aceste paliere felul în care se cheltuie banii publici într-un astfel de sistem’, a afirmat Turcescu.

El a criticat comisiile de cultură pentru modul în care au analizat, până în prezent, activitatea TVR.

‘Daţi-mi voie să bat obrazul comisiilor de specialitate care au analizat activitatea TVR, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru felul absolut superficial în care mulţi dintre ei s-au uitat asupra rapoartelor de activitate, mai ales a celor de natură financiară’, a spus Robert Turcescu.

Deputatul grupului minorităţilor naţionale Miron Ignat a spus că eliminarea celor 102 taxe este în avantajul populaţiei României.

Deputatul ALDE Remus Borza a anunţat că grupul său va vota împotriva cererii de reexaminare.

‘Grupul ALDE va vota împotriva solicitării preşedintelui României de reexaminare a acestei legi câte vreme legislativul s-a mai pronunţat pe această chestiune, CCR s-a pronunţat pe excepţia de neconstituţionalitate. Trebuie să ne gândim la cetăţean care este împovărat de taxe’, a afirmat el.

Deputatul USR Cosette Chichirău a propus discutarea acestor taxe în acelaşi timp cu bugetul.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a motivat necesitatea eliminării taxei radio-tv.

‘Se plăteşte o taxă care duce la aberaţii. Mai precis, dacă sunteţi cultivator de roşii şi aveţi o seră vreau să vă spun că plătiţi taxa radio-tv chiar dacă nu se uită plantele la televizor. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir pentru cineva din familie şi acolo este tras un fir de electricitate plătiţi taxa radio-tv, deşi nu se uită mortul la televizor. Din păcate, aberaţiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci când se vine cu o iniţiativă ca să se elimine această taxă aberantă, ajungem iar la discuţii de acum 12 ani nerezolvate’, a spus deputatul social-democrat.

În cadrul dezbaterilor, şi deputatul PNL Gugel Ştirbu a solicitat retrimiterea reexaminării la comisia de cultură, însă preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a arătat că această cerere a fost respinsă în Biroul permanent.

Solicitarea de retrimitere la comisia de cultură a fost respinsă de plenul Camerei cu 87 de voturi ‘pentru’ şi 132 ‘împotrivă’.

Deputatul PNL Cezar Preda a propus înainte de exprimarea votului apel nominal, însă solicitarea sa a fost respinsă.

Camera Deputaţilor a respins în calitate de for decizional cererea de reexaminare formulată de şeful statului în cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...