Remaniere guvernamentală în China: ministere şi agenţii noi în domenii-cheie

Cel de-al 13-lea Congres Naţional al Poporului din China (parlamentul) a început marţi dezbaterea unei reforme guvernamentale în urma căreia vor fi înfiinţate ministere şi agenţii noi în domenii-cheie, informează Reuters şi Xinhua. Votul pentru aprobarea remanierii va avea loc sâmbătă.
Economica.net - mar, 13 mart. 2018, 07:02
Remaniere guvernamentală în China: ministere şi agenţii noi în domenii-cheie

La Beijing se va înfiinţa un minister pentru problemele veteranilor, după proteste ale militarilor nemulţumiţi de condiţiile după trecerea în rezervă. Reuters menţionează că, potrivit proiectului legislativ, noul minister se va ocupa de găsirea unor locuri de muncă pentru foştii militari şi va centraliza mutările acestora, atribuţii care până acum erau distribuite între mai multe ministere şi Comisia Militară Centrală, condusă de preşedintele Xi Jinping.

În februarie anul trecut, mai mulţi veterani chinezi au protestat în capitală, cerând plata unor restanţe la indemnizaţiile de trecere în rezervă, reaminteşte Reuters. Xi a anunţat în 2015 reducerea efectivelor Armatei de Eliberare a Poporului cu 300.000, reformă care urma să fie realizată în mare măsură până la sfârşitul lui 2017. Săptămâna trecută, premierul Li Keqiang a anunţat că reducerile de personal în cadrul forţelor armate sunt practic încheiate. Potrivit agenţiei citate, economiile rezultate urmează să fie folosite pentru dotarea marinei şi a aviaţiei militare cu armament de înaltă tehnologie.

Fostul minister al protecţiei mediului urmează să fie desfiinţat şi înlocuit de un minister al mediului ecologic, arată Xinhua. Noul minister va implementa politicile şi standardele de mediu, va monitoriza poluarea, inclusiv cea nucleară, şi va aplica legislaţia în domeniu. Va exista o administraţie separată a pădurilor şi păşunilor, iar fosta administraţie de stat a pădurilor va fi desfiinţată.

Un minister pentru situaţiile de urgenţă va răspunde de ajutoarele în caz de dezastru, de prevenirea şi controlul incendiilor, inundaţiilor şi secetei. Acesta va avea în subordine administraţia seismologică şi administraţia siguranţei minelor de cărbune, iar administraţia de stat pentru protecţia muncii va fi desfiinţată, precizează Xinhua.

Ministerul culturii şi administraţia naţională pentru turism vor fuziona, pentru coordonarea dezvoltării în cele două domenii şi promovarea schimburilor internaţionale.

China va avea şi o nouă administraţie de stat pentru reglementarea pieţelor, răspunzătoare de supraveghere şi management, de înregistrarea agenţilor economici şi de menţinerea stabilităţii pieţelor. Aceasta va prelua şi atribuţiile fostelor administraţii pentru industrie şi comerţ, supravegherea calităţii, alimentaţie şi medicamente.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...