Reparaţiile la pista 2 a Aeroportului Henri Coandă se termină luni; în septembrie se intervine la balizaj

Lucrările de reparaţii la pista 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă se vor finaliza săptămâna viitoare, luni, iar în cursul lunii septembrie se va interveni la balizaj, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache.
Economica.net - vin, 08 iun. 2018, 16:19
Reparaţiile la pista 2 a Aeroportului Henri Coandă se termină luni; în septembrie se intervine la balizaj

‘La pista 2 s-au efectuat lucrări pe 18.000 de metri pătraţi, s-a aşternut strat asfaltic de 6 centimetri. Pe 20 de metri pătraţi din aceşti 18.000 s-a produs un fenomen numit exudare. Aceasta înseamnă că s-a ridicat la suprafaţă o cantitate de bitum, care a făcut ca rugozitatea pistei să nu mai fie cea dorită. Colegii mei de la Tehnic, cu proiectantul şi cu constructorul, au luat decizia să înlocuiască întreaga şarjă aşternută în perioada respectivă, deci nu numai aceşti 20 de mp, ci o suprafaţă de 400 mp, astfel încât să ne asigurăm că totul va fi foarte bine şi că se respectă integral toate cerinţele tehnice. În consecinţă, până la efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, care va fi săptămâna viitoare, luni, deja constructorul a remediat această neconformitate. Vorbim de 20 de mp din 18.000, deci procentajul este o cantitate neglijabilă, dar cu toate acestea s-au luat toate măsurile să avem calitatea cerută pe toată suprafaţa aşternută’, a spus Iordache.

Potrivit acestuia, lucrările vor continua în septembrie, la balizajul pistei 2.

‘Mai sunt lucrări de efectuat în continuare. În cursul lunii septembrie se va interveni la balizajul pistei 2, se va completa simultan cu lucrările la ILS-ul (instrument landing system – n. r.) instalat de colegii de la ROMATSA, ulterior se va intra pe o cale de rulare foarte importantă căreia, prin închidere, i-ar scădea capacitatea de operare. Se va opera pe pista 2, se va lucra pe această cale de rulare, ulterior se va putea interveni cu reparaţii la pista 1, pentru a se veni după aceea, în cursul anului viitor cel mai probabil, cu reparaţie capitală la pista 2. Permanent să avem o pistă de 3.500 de metri în foarte bune condiţii şi deschisă pentru trafic. Operarea pe întreaga lungime a pistei, deci fără prag decalat, presupune că pe ambele piste pot opera şi avioane de mare tonaj, de categorie superioară, şi presupune acest confort de a avea permanent o pistă deschisă atunci când este o intervenţie la cealaltă pistă’, a explicat Valentin Iordache.

Suma pentru reparaţiile la pista 2 este în jur de 1 milion de lei şi face parte dintr-un contract mai mare.

Lucrările de reparaţii la pista 2 a Aeroportului Internaţional Henri Coandă au început la jumătatea lunii mai. După finalizarea acestora, pista va putea fi folosită pe întreaga sa lungime, de 3.500 de metri, a anunţat, pe 8 mai, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

De asemenea, lucrările de reparaţie la căile de rulare de pe Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ au demarat pe 12 aprilie, termenul de finalizare fiind noiembrie 2018, a informat, pe 17 aprilie, CNAB.

CNAB a menţionat faptul că această primă fază a lucrărilor face parte dintr-un amplu program de măsuri de remediere a suprafeţelor pavate din Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti, plan care prevede, printre altele, operaţionalizarea pistei 2 (08L-26R) şi a balizajului luminos de categorie III A.

Pe 26 martie, directorul general al TAROM, Werner Wollf, a declarat la Timişoara că aeroportul principal bucureştean are nevoie de investiţii masive în căile de rulare, întrucât gropile care sunt în pistă taie roţile avioanelor pe care le schimbă într-un mod halucinant, fapt care atrage costuri foarte mari pentru companie.

‘La Otopeni, este nevoie de o investiţie masivă în căile de rulare şi cred că trebuie să ne schimbăm şi acolo modul în care vin pasagerii. Sincer să vă spun, mie nu-mi place că pasagerii de pe intern sunt lăsaţi undeva în câmp şi duşi cu autobuzele. Este o chestiune de civilizaţie şi de o posibilitate de a-i primi.Cu siguranţă lucrurile astea se vor schimba, pentru că este un proiect care este admis la nivel de minister, la nivel de aeroport, din câte ştiu eu; o să vedem ce se întâmplă. Pe noi, pe moment, nu ne încurcă decât gropile din calea de rulare şi care ne taie de fapt roţile avioanelor, pe care le schimbăm într-un mod halucinant, ceea ce înseamnă costuri masive pentru noi’, a spus şeful TAROM, la inaugurarea cursei Iaşi – Timişoara.

Potrivit acestuia, în loc ca roţile să fie înlocuite la câteva luni, în urma uzurii, acestea sunt schimbate de 3-5 ori pe săptămână.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...