Republica Moldova: Democraţii i-au cerut premierului Valeriu Streleţ să demisioneze pentru a permite „resetarea” alianţei

Soarta guvernului de la Chişinău rămâne incertă după ce Partidul Democrat a cerut miercuri seara demisia premierului Valeriu Streleţ (liberal-democrat), o condiţie ce ar permite 'resetarea' alianţei de guvernare, care, după arestarea lui Vlad Filat, a pierdut majoritatea parlamentară, relatează Radio Chişinău.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 06:41
Republica Moldova: Democraţii i-au cerut premierului Valeriu Streleţ să demisioneze pentru a permite

În afară de PD, din alianţa de guvernare de la Chişinău mai fac parte Partidul Liberal Democrat (PLDM), al lui Valeriu Streleţ, preşedinte interimar al formaţiunii după arestarea lui Vlad Filat într-un megascandal de corupţie, şi Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.

Democraţii, a declarat miercuri seară liderul PD, Marian Lupu, au obiecţii importante faţă de Valeriu Streleţ, deoarece acesta, în opinia lor, a acţionat în ultimul timp nu ca un prim-ministru, ci ca apărător al fostului său şef de partid Vlad Filat, arestat pentru acte de corupţie.

Acuzându-i pe liberal-democraţi de încălcarea acordului de constituire a alianţei, liderul PD a indicat că demisia premierului ar fi preferabilă demiterii prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie.

Premierul liberal-democrat Valeriu Streleţ a respins acuzaţiile de corupţie ce îi sunt aduse de democraţi. După o şedinţă miercuri seara, la sediul PLDM, el calificat solicitarea democraţilor privind demisia sa ca pe o variantă de rezervă şi a declarat că o decizie în acest sens va fi anunţată înainte de sesiunea în plen a parlamentului. Acesta se va reuni joi pentru a supune la vot o moţiune de cenzură împotriva actualului guvern, scrie Agerpres.

Valeriu Streleţ a mai precizat că formaţiunea sa ar fi de acord cu atragerea deputaţilor din grupul condus de Iurie Leancă în alianţa de guvernare.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, afirmase anterior că formaţiunea nu va participa la votarea moţiunii de cenzură, dar nu a exclus totuşi ca guvernul premierului Valeriu Streleţ să fie demis pentru corupţie.

Cei trei deputaţi ai grupului fostului premier Iurie Leancă nu vor susţine nici ei moţiunea şi se vor abţine de la vot. Iurie Leancă a declarat că guvernul Streleţ este unul compromis, dar nu doreşte destabilizarea situaţiei şi deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.

Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Streleţ a fost semnată de 42 de deputaţi comunişti şi socialişti. Pentru ca guvernul să fie demis sunt necesare cel puţin 51 de voturi.

Te-ar mai putea interesa și
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Europa se pregătește să interzică importurile de gaze lichefiate (LNG) din Rusia
Uniunea Europeană este pregătită să abordeze problema importurilor de gaze rusești pe continentul european, pe fondul discuțiilor despre un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit......
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană cere României, Bulgariei şi Spaniei să respecte legislaţia privind achiziţiile publice
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă ...
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...