Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Independenţei

Republica Moldova marchează, la 27 august, Ziua Independenţei. În urmă cu 23 de ani, în 1991, Parlamentul de la Chişinău a votat Declaraţia de Independenţă, care prevedea desprinderea de Uniunea Sovietică, repunerea în drepturi a limbii române şi condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov semnat de Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, în urma căruia Basarabia a fost ocupată în 1940 de trupele sovietice.
Economica.net - mie, 27 aug. 2014, 08:05
Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Independenţei

Declaraţia de Independenţă, semnată de 280 de deputaţi ai primului Parlament al Republicii Moldova, a fost susţinută de Marea Adunare Naţională care a avut loc la acea dată în centrul Chişinăului, sute de mii de oameni venind să salute evenimentul.

Documentul, distrus în timpul protestelor violente din 7 aprilie 2009, a fost restabilit într-o şedinţă festivă din 26 aprilie 2010 a legislativului.

În acest an, pe parcursul întregii zile de miercuri, 27 august, în Republica Moldova vor avea loc evenimente festive menite să marcheze parcursul şi aspiraţiile democratice şi proeuropene ale cetăţenilor republicii.

România, primul stat care a recunoscut în urmă cu 23 de ani independenţa Republicii Moldova, salută din nou, prin oficialii săi, această zi importantă pentru relaţiile dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului. Într-un mesaj de felicitare adresat preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele României, Traian Băsescu, a salutat ‘această zi cu semnificaţii deosebite’ şi a dat asigurări în legătură cu sprijinul României pentru ‘aspiraţiile europene’ ale Republicii Moldova, ‘pentru asigurarea unui viitor demn, liber şi prosper pentru toţii cetăţenii Republicii Moldova’.

Prezent cu acest prilej în Republica Moldova, premierul Victor Ponta va participa, alături de omologul său moldovean Iurie Leancă, la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, la depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la donarea de cărţi de limbă română Bibliotecii Municipale din Chişinău.

La inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni va fi prezent şi comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger

Un mesaj de felicitare a fost adresat preşedintelui Republicii Moldova şi de omologul său american, Barack Obama, care a subliniat că relaţiile dintre cele două naţiuni ‘sunt mai puternice ca oricând’ şi a salutat ‘paşii importanţi întru atingerea aspiraţiilor democratice şi europene, prin semnarea Acordului de Asociere şi obţinerea regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană’. Obama a reiterat angajamentul SUA în menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova’, pledând pentru ‘o soluţie paşnică, justă şi durabilă în rezolvarea conflictului transnistrean’.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...