Republica Moldova, un stat în „captivitatea” oligarhilor

Populaţia din Republica Moldova nu manifestă prea multă încredere în autorităţi şi consideră că ţara lor se află în 'captivitatea' oligarhilor. Aceasta este principala concluzie trasă de doi coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care au efectuat săptămâna trecută o vizită la Chişinău, relatează luni portalul IPN.
Economica.net - lun, 29 feb. 2016, 06:24
Republica Moldova, un stat în

‘În acest context negativ, autorităţile poartă o responsabilitate specială faţă de populaţie. De la autorităţi sunt aşteptate reforme care să aibă un impact imediat asupra consolidării instituţiilor democratice’, se menţionează în constatările publicate de către cei doi coraportori APCE în urma vizitei efectuate în Republica Moldova în zilele de 22 şi 23 februarie.

Cu această ocazie, Valentina Leskaj şi Ögmundur Jónasson şi-au exprimat dorinţa ca şedinţele de judecată în cazul ex-premierului Vlad Filat să fie deschise. Ei l-au vizitat pe fostul premier, care se află în arest preventiv, într-un mega scandal de corupţie legat de deturnarea a circa 1 miliard de dolari din sistemul bancar al republicii la sfârşitul anului 2014..

În timpul întâlnirilor cu autorităţile moldovene, coraportorii APCE au fost asiguraţi că Republica Moldova îşi va îndeplini obligaţiile şi angajamentele asumate faţă de Consiliul Europei.

Coraportorii APCE au îndemnat autorităţile de la Chişinău să pună în aplicare cât mai rapid reformele anunţate ce ţin de independenţa sistemului judiciar, pluralismul şi independenţa mass-media, lupta împotriva corupţiei şi consolidarea sistemului bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...