Restructurarea pieţei Rasdaq a fost finalizată: 311 companii, transferate pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ

Procesul de restructurare a pieţei Rasdaq a fost finalizat, astfel că 311 societăţi s-au transferat pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare, iar 562 emitenţi au fost retraşi de la tranzacţionare în baza prevederilor Legii 151/2014, potrivit unui comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 27 nov. 2015, 10:43
Restructurarea pieţei Rasdaq a fost finalizată: 311 companii, transferate pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ

‘Activitatea pieţei Rasdaq şi a pieţei valorilor mobiliare necotate a încetat de drept la 12 luni de la data intrării în vigoare a legii, la 27 octombrie 2015. Ca urmare a hotărârilor Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionau pe piaţa Rasdaq/piaţa valorilor mobiliare necotate, un număr de 311 societăţi s-au transferat pe piaţa reglementată/ sistem alternativ de tranzacţionare (…) Un număr de 562 emitenţi au fost retraşi de la tranzacţionare în baza prevederilor acestui act normativ. Pentru acţiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere până la momentul încetării de drept a activităţii pieţei Rasdaq, respectivele societăţi au plătit, conform informaţiilor transmise la ASF, 123,08 milioane de lei pentru un număr de 4.419 acţionari’, se menţionează în comunicat.

Potrivit ASF, 5 societăţi au fost transferate pe piaţa reglementată administrată de BVB: Albalact SA Alba Iulia (capitalizare bursieră 200,38 milioane lei), IAR SA Braşov (capitalizare bursieră 132,15 milioane lei, Prebet SA Aiud (capitalizare bursieră 10,25 milioane lei, Mecanica Fină SA Bucureşti (capitalizare bursieră 25,94 milioane lei şi Romcab SA Târgu Mureş (capitalizare bursieră 89,16 milioane lei).

Totodată, 271 de societăţi au fost transferate pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB, cu o capitalizare bursieră de 4,34 miliarde lei, număr salariaţi 36.781 şi 824.767 de acţionari. De asemenea, 35 de societăţi s-au transferat pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex, cu o capitalizare bursieră de 258,27 milioane lei, 4.202 de salariaţi, şi 52.261 de acţionari.

La finalul celor 12 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor Legii 151/2014, un număr de 562 emitenţi au fost retraşi de la tranzacţionare în baza prevederilor acestui act normativ. Pentru acţiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere până la momentul încetării de drept a activităţii pieţei Rasdaq, respectivele societăţi au plătit, conform informaţiilor transmise la ASF, 123,08 milioane de lei pentru un număr de 4.419 acţionari.

În perioada de la intrarea în vigoare a Legii 151/2014 şi până la data la care activitatea celor două pieţe a încetat de drept, la 27 octombrie 2015, ASF a supravegheat modul în care emitenţii au respectat procedura, încălcarea normelor fiind sancţionată. ASF a sancţionat, conform atribuţiilor conferite de statutul autorităţii, persoanele identificate ca fiind responsabile în cazul societăţilor care nu au convocat AGEA în termenul stabilit de lege, nu au finalizat procedura de retragere a acţionarilor, respectiv nu au plătit acţionarilor îndreptăţiţi sumele ce li se cuveneau ca urmare a exercitării de către aceştia a dreptului de retragere prevăzut de legea 151/2014. Astfel, ASF a emis 263 decizii de sancţionare pentru nerespectarea prevederilor legale, suma totală a amenzilor fiind de 1,52 milioane lei.

După încetarea activităţii pieţei Rasdaq, acţionarii care se consideră prejudiciaţi prin nefinalizarea procedurii de retragere se pot adresa, pentru satisfacerea drepturilor lor, instanţelor de judecată competenţe. Aceste persoane pot invoca în favoarea lor inclusiv actele individuale sancţionatorii emise de ASF în care autoritatea a constat încălcarea prevederilor legale.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...