Reuters despre exodul medicilor români: Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE

De când este membră a Uniunii Europene, România se confruntă cu un exod al cadrelor medicale, zeci de mii de medici, asistente, stomatologi şi farmacişti părăsind ţara atraşi de salariile mai mari, dar şi de condiţiile mai bune de muncă din sistemele de sănătate ale statelor vest-europene, se arată într-un reportaj publicat joi de agenţia Reuters.
Economica.net - joi, 09 mart. 2017, 17:50
Reuters despre exodul medicilor români: Zeci de mii de cadre medicale au părăsit România după aderarea la UE

„Nu cred că vreunul dintre colegii mei intenţionează să rămână’ în România, afirmă o absolventă de psihiatrie aflată în primul an de rezidenţiat, Sonia Papiu. ‘Cred că pot învăţa mai multe în străinătate’, argumentează ea în continuare.

De altfel, pentru un medic român este uşor să-şi găsească un loc de muncă în străinătate, numai la Cluj fiind la ora actuală mai multe agenţii specializate în recrutarea medicilor care vor să lucreze în spitalele vest-europene. Acolo ei găsesc ceea ce le lipseşte în România, şi anume salarii mai mari, sisteme sanitare funcţionale şi o infrastructură medicală modernă, Franţa, Germania şi Marea Britanie fiind printre statele către care se orientează cu predilecţie medicii români.

Dar pentru România consecinţele acestui exod sunt cumplite, ea numărându-se acum printre statele Uniunii Europene cu cei mai puţin medici, deşi se află printre primele locuri la numărul de absolvenţi de medicină, mai notează Reuters.

Circa o treime dintre posturile din spitalele româneşti sunt vacante, iar potrivit estimărilor Ministerului Sănătăţii aproximativ un sfert dintre români au un acces insuficient la asistenţa medicală de bază.

‘Părăsirea României de către cadrele medicale într-un ritm aproape masiv agravează problemele sistemului de sănătate’, afirmă pentru Reuters fostul ministrul al sănătăţii Vlad Voiculescu. ‘Spitale întregi se confruntă cu un deficit de personal şi oraşe întregi nu au medic de familie’, adaugă el.

Situaţia este şi mai gravă în mediul rural şi în oraşele mici. ‘Întrucât avem un doctor pe secţie la cele mai multe specialităţi, atunci când un doctor este liber trebuie să închidem toată secţia’, explică Cristian Vlad, managerul spitalului din Vişeul de Sus. Trei spitale din zona unde se află acest spital au trebuit să-şi împartă un singur anestezist până anul trecut, când a mai fost angajat unul venit din Republica Moldova.

Totuşi, România a început să ia măsuri pentru a încerca să convingă medicii să rămână în ţară, se mai arată în reportaj. Salariile au crescut, deşi încă sunt departe de standardele occidentale, la sfârşitul anului trecut salariul mediu în sistemul medical românesc fiind de 2.609 lei, dublu faţă de cel de acum trei ani.

Ministerul Sănătăţii a elaborat anul trecut un plan multianual pentru profesia medicală, ce include simplificarea procesului de recrutare, o reformă educaţională, oportunităţi mai bune de promovare şi ajutoare pentru medicii care sunt dispuşi să-şi desfăşoare activitatea în spitale din zone rurale, plan care încă nu a fost aprobat de actualul guvern, scrie de asemenea Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Rusia spune că NATO se pregăteşte pentru un potenţial conflict în Europa de Est şi regiunea Mării Negre
Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea aliaţilor săi pentru o potenţială confruntare cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe rus......
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, lângă București
Symmetrica investește 48 milioane de euro în cea mai mare fabrică de pavele şi borduri vibropresate din Sud-Estul Europei, ...
Symmetrica, liderul pieţei locale de pavele şi borduri vibropresate şi cel mai mare producător autohton, anunță o nouă ...
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio ...
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...