Rezolvarea litigiilor judiciare ar putea costa băncile europene peste 100 de miliarde de dolari – Bloomberg

Băncile europene au cheltuit în ultimul deceniu cel puţin 81 de miliarde de dolari pentru rezolvarea acuzaţiilor vizând manipularea pieţei, încălcarea sancţiunilor şi vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS), care a declanşat criza financiară globală din 2008, se arată într-un raport realizat de analiştii Bloomberg Intelligence.
Economica.net - vin, 22 dec. 2017, 18:26
Rezolvarea litigiilor judiciare ar putea costa băncile europene peste 100 de miliarde de dolari - Bloomberg

Vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) a jucat un rol semnificativ în declanşarea crizei financiare din 2008. Băncile din SUA au făcut obiectul mai multor investigaţii, ca urmare a acuzaţiilor potrivit cărora au acordat credite ipotecare unor debitori care nu întruneau toate condiţiile, iar ulterior au vândut aceste credite sub forma unor investiţii sigure. Printre băncile amendate s-au aflat JP Morgan Chase, Goldman Sachs şi Bank of America.

Numai în SUA băncile cu cele mai mari probleme ar putea plăti suplimentar 33 de miliarde de dolari pentru închiderea litigiilor.
Factorul neprevăzut ar putea fi Departamentul Justiţiei din SUA.

Unii creditori, inclusiv Royal Bank of Scotland Group Plc şi UBS Group AG, încă trebuie să ajungă la un acord cu autorităţile de la Washington privind rolul lor în vânzarea MBS. Începute în timpul administraţiei Obama, anchetele în cazul titlurilor de valoare garantate cu credite ipotecare au fost cele mai costisitoare pentru băncile implicate. Dar la aproape un an de la inaugurarea administraţiei Trump, Departamentul Justiţiei a finalizat mai puţine procese, fiind dificil de previzionat viitoarele înţelegeri dintre bănci şi autorităţi.

Reprezentanţii băncilor nu au comentat informaţiile.

Anul acesta, Departamentul Justiţiei din SUA a anunţat că banca franceză Societe Generale a acceptat să plătească o amendă civilă de 50 de milioane de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autorităţile americane, ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare.

Referindu-se la practicile de creditare subrime din acea perioadă, un bancher de la Societe Generale a declarat că ‘întregul proces era o glumă’. Dar autorităţile din SUA nu au apreciat declaraţia iar procurorul Robert Capers a afirmat: ‘Nu a fost o glumă. Recunoaşterea de către SocGen a comportamentului greşit în privinţa titlurilor de valoare garantate cu credite ipotecare a reprezentat principala componentă a acestei rezoluţii’.

Şi Deutsche Bank AG a anunţat recent că va plăti 7,2 miliarde de dolari pentru a pune capăt anchetei demarate de autorităţile SUA, ce vizează vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) înaintea crizei financiare.

Valoarea amenzii este mai mică decât cea solicitată în septembrie de SUA – 14 miliarde de dolari. Suma cerută Deutsche Bank ar fi reprezentat cea mai importantă amendă aplicată vreodată unei bănci străine în SUA, depăşind-o cu mult pe cea de 8,9 miliarde de dolari aplicată în 2014 grupului francez BNP Paribas pentru încălcarea embargourilor americane.

Te-ar mai putea interesa și
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru că nu aplică în mod corect regulile......
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Criză cacao – Explozia preţurilor a impulsionat Ecuadorul să îşi majoreze producţia
Producţia anuală de boabe de cacao a Ecuadorului ar urma să atingă pragul de 500.000 de tone în următorii doi ani, ...
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, electrocasnice şi IT. ”Estimăm că până la finalul lunii mai vom depăşi 400 de produse ce pot fi închiriate”
Startup-ul Telerenta, platformă pentru închirierea dispozitivelor, adaugă noi categorii de produse, precum foto şi video, ...
Startup-ul românesc de tehnologie, Telerenta, care operează singura platformă de închiriere de echipamente electronice ...