Bombă cu ceas la Administraţia pentru Mediu. O taxă pe ambalaje ar putea duce la scumpiri de 30% la alimente

Amenzile aplicate anul trecut de Administraţia Fondului pentru Mediu Organizaţiilor de Transfer de Responsabilitate, entităţile care, contra unor tarife, îşi luau responsabilitatea de a recicla 60% dintre ambalajele produse în industria alimentară se răsfrâng asupra producătorilor. Sute de companii din industria alimentară ar trebui să plătească Administraţiei mii de euro până pe 25 ianuarie. Pentru a nu intra în faliment, ar putea majora preţurile cu 30%.
Alina Stanciu - lun, 18 ian. 2016, 22:01
Bombă cu ceas la Administraţia pentru Mediu. O taxă pe ambalaje ar putea duce la scumpiri de 30% la alimente

Producătorii români din industria alimentară, care realizează produse cu valoare adăugată (conserve de legume-fructe, sucuri, vin, miere de albine, bere, apa minerală, pește, etc) sunt pe punctul de a fi nevoiţi fie să îşi asume pierderi imense, cu riscul de a intra în colaps financiar, fie să majoreze preţurile cu până la 30% în perioada imediat următoare. Motivul este că, până pe 25 ianuarie 2016, trebuie să achite Administraţiei Fondului pentru Mediu o taxă percepută pentru faptul că aceste companii poluează prin ambalajele pe care le produc.

De ce trebuie să plătească

Potrivit legislaţiei în vigoare, producătorii din industria alimentară, dar şi importatorii au la dispoziţie două metode prin care se pot achita de obligaţiile ce le revin pentru protecţia mediului – aceea de a reintroduce în circuitul economic 60% din ambalajele pe care le produc. Prima: să încheie un contract cu o Organizație de Transfer de Responsabilitate (OTR) licenţiată, care să valorifice și să recicleze deșeurile de ambalaje. A doua: să achite 2 lei pe kilogramul de deşeu pentru 60% din totalul ambalajelor pe care le produc.

Până acum câteva luni, producătorii din industria alimentară au preferat, pentru a-şi reduce costurile, să încheie contract cu una dintre cele 10 OTR-uri licenţiate pentru un preţ mediu de 65 de lei pe tona de ambalaj pus în piaţă. OTR-urile îşi luau astfel responsabilitatea de a recicla şi de a valorifica ambalaje în locul producătorilor. Numai că, în urma unor controale desfăşurate anul trecut, Admninistraţia Fondului pentru Mediu a amendat mare parte dintre aceste OTR-uri pentru că au raportat can­tităţi de deşeuri colectate şi re­ci­clate mai mari decât în realitate. Amenda totală s-a cifrat la aproximativ 84 de milioane de lei, iar unele dintre companii au primit amenzi de milioane de euro.  

Din datele Ziarului Financiar, cele mai mari penalităţi au fost apli­cate Eco-Rom Ambalaje (9,6 mil. euro), cu acţionari ca Ursus, Coca-Cola sau Unilever. Sotagrup 21, con­tro­lată de Com­pa­nia de Ges­tio­nare a De­şeu­rilor din Piteşti, a fost amen­dată cu 5 mil. euro, iar Ecologic 3R, unde I’Dor Found Invest Brăila de­ţine pachetul majo­ritar de acţiuni, a fost sancţionată cu 1,3 mil. euro.

Preţurile ar putea creşte cu 30%

Urmare a neregulilor depistate de Administraţia pentru mediu, producătorii din industria alimentară s-au văzut în situaţia de a avea de plătit către Administraţia Fondului pentru Mediu cei 2 lei pe kilogram de deşeu nereciclat în fapt de OTR. Pentru unele companii, „amenda” se cifrează de la 5.000 de euro la 1 milion de euro. Menţionăm însă că nu toate companiile din industria alimentară sunt în această situaţie. „În situația creată, producătorii sunt obligați să plătească ca taxa de mediu un tarif de peste 2.000 lei/tonă, cu implicații în dublarea prețurilor recipientelor și creșterea costurilor pe unitatea de produs cu cca 30%. Repoziționarea prețurilor produselor noastre nu este o opțiune, în condițiile în care 50% din piața este acoperită de importuri din țări în care această taxa (ce seamănă mai mult a “amenda”) nu există sau este de 7-8 ori mai mică”, susţin reprezentanţii asociaţiei Pro Agro. 

„Din cauza lipsei unui control în trecut din partea Agenţiei pentru Mediu la aceste OTR-uri, s-a creat acest cerc vicios în care producătorii au plătit către OTR-uri, iar ele nu şi-au făcut treaba. Motiv pentru care, în lunile noiembrie şi decembrie, producătorii agricoli care au pus în piaţă produse ambalate au primit declaraţii rectificative cu zero kilograme reciclate. Motiv pentru care Agenţia pentru Mediu le va perce acea taxă de 2 lei pe kilogram, ceea ce va duce la pierdeti importante în sistem şi la o competiţie inegală cu producătorii din alte ţări unde această taxă este mult mai mică”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

Potrivit acestuia, Autoritatea competenţă din Bulgaria percepe o taxă de 0,45 lei pe kilogram, iar în Ungaria taxa este de 0,27 de lei pe kilogram. „Este inadmisibil să ni se perceapă o astfel de taxă. Pentru a da un exemplu, un producător poate vinde un litru de vin cu 6 lei, din care profitul lui este de 85 de bani. La acest cuantum al taxei (de 2 lei kg n.red), pentru sticla de vin vândută producătorul ar plăti o taxă de poluare de 1 lei, ceea ce este mai mult decât profitul obţinut. Ar intra în incapacitate de plată”, a explicat pentru ECONOMICA.NET şeful Pro Agro.

Pro Agro estimează un consum anual de ambalaje de aproximativ: 25.000 tone pentru industria de conserve, 80.000 tone pentru industria vinului și 22.000 tone pentru băuturile spirtoase. Diferența de cost între tariful de 65 lei/tonă și 2.000 lei/tonă ar duce la o creștere a costurilor cu ambalajul de 245.745.000 lei, doar pentru cele 3 sectoare amintite.

Ce se va întâmpla pe viitor

În momentul de faţă, după amenzile aplicate de Administraţia pentru Mediu, la nivel naţional mai există patru OTR-uri care mai încheie contracte de prestări servicii. Producătorii agricoli se îndoiesc de capacitatea OTR-urilor în funcţiune de a recicla tot ce au promis prin contract. În plus, în contractele pe 2016, OTR-urile percep tarifele de 10 ori mai mari faţă de cele de anul trecut. „În momentul de faţă nu ştim ce să facem. Nu ştim dacă sistemul dualist (care presupune posibilitatea de a alege între a plăti o taxă direct către Administraţia pentru Mediu şi a încheia contract cu un OTR – n.red) va mai funcţiona. Mai sunt patru OTR-uri despre care nu suntem siguri că îşi vor respecta clauzele contractuale. Unele dintre ele sunt în insolvenţă, iar noile tarife propuse de ei sunt de până la 10 ori mai mari decât înainte”, a povestit pentru ECONOMICA.NET reprezentantul unei mari companii producătoare de conserve.

„Din păcate statul a eșuat în repetate rânduri: când a susținut sistemul dual fără să se asigure că el se dezvoltă sănătos, când a constatat că el nu mai poate funcționa ca până acum (în condițiile în care Agenția Fondului de Mediu a constatat că din 10 companii licențiate ca și Organizații de Transfer de Responsabilitate, 6 nu și-au atins obiectivele legale de valorificare și reciclare în anul 2014, cum credeau că vor reuși cele 3 sau 4 rămase acum în piață-temporar și ele să atingă aceleași obiective în 2015?!?) și nu a găsit o altă soluție cu care să-l înlocuiască, atunci când nu ne-a informat din timp și corect asupra situației de fapt”, susţin reprezentanţii Pro Agro.

Ce se poate face

Pentru soluţionarea problemei, membri Pro Agro propun Guvernului închiderea anului 2015 fără obligații de plată a contribuției de 2 lei/kg pentru operatorii economici ce pun pe piață produse ambalate, în condițiile în care au avut contracte valabile încheiate cu operatori autorizați de transfer de responsabilitate.

De asemenea, pentru acest an, producătorii români vor o perioadă de grație de minim 6 luni de neaplicare a penalităților, pentru a permite atât producătorilor, cât și operatorilor economici autorizati pentru preluarea responsabilității să pună în aplicare un eventual plan de măsuri.

Până la publicarea acestui text, Administraţia Fondului pentru Mediu nu a răspuns solicitării ECONOMICA.NET privind taxa pe deşeurile provenind din ambalaje. 

Te-ar mai putea interesa și
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind pe faptul că poate avea succes pe o piaţă foarte agresivă unde gigantul......
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina ...