”Risc ridicat de atentat terorist” în Spania (ministrul de interne)

Ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez-Diaz, a afirmat într-un interviu publicat duminică, 5 iulie, de cotidianul ABC (conservator) că există ''un risc ridicat de atentat terorist în Spania, estimând că ''ameninţarea jihadistă'' plasează situaţia din domeniul securităţii la nivelul său ''cel mai critic'' de la atentatele din 11 martie 2004, relatează AFP citată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 05 iul. 2015, 11:54
''Risc ridicat de atentat terorist'' în Spania (ministrul de interne)

”Suntem la un nivel maxim de alertă de la atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid”, soldate cu 191 de morţi şi 2.000 de răniţi, a declarat Fernandez-Diaz.

Subliniind că nu vrea să provoace panică, ministrul a precizat însă că ”nivelul de alertă 4 (pe scara cu 5 trepte) corespunde unei realităţi”. ”Aceasta înseamnă că există un risc ridicat de atentat terorist şi că avem datoria de a acţiona în consecinţă, inclusiv informând opinia publică”, a afirmat ministrul spaniol de interne.

Spania nu are decât un număr relativ scăzut de persoane plecate să se alăture organizaţiei jihadiste Statul Islamic (SI), a mai spus ministrul, estimând că cifra lor este de 116 şi că au fost identificate 16 persoane care s-au întors.

El a reamintit că liderul SI, Abu Bakr al Bagdadi, ”pentru aniversarea proclamării califatului, a făcut apel la mujahedini să comită atentate acolo unde se află”. ”Există o mulţime de activităţi pe reţelele sociale”, a afirmat ministrul spaniol, fără să ofere detalii.

Fernandez-Diaz a evocat urgenţa unui nou risc, cel referitor la aşa-zisul ”terorist frustrat”, ”care şi-a încheiat procesul de radicalizare, dar care n-a mai putut să plece pentru a lupta într-o zonă de conflict şi trebuie să rămână în ţara sa. ”Este un potenţial de risc pe care noi l-am detectat în Spania”, a conchis ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...