Riscul căderii guvernului de la Chişinău persistă. Premierul încearcă găsirea unui consens în cadrul alianţei

Doar liberalii au declarat tranşant că nu vor susţine joi moţiunea de cenzură împotriva guvernului condus de premierul Valeriu Streleţ, în timp ce democraţii sunt suspectaţi că ar putea face jocul opoziţiei proruse. În aceste condiţii, experţii consideră că există un risc ridicat ca guvernul condus de premierul Valeriu Streleţ să nu supravieţuiască moţiunii de joi, comentează presa locală.
Economica.net - mar, 27 oct. 2015, 09:07
Riscul căderii guvernului de la Chişinău persistă. Premierul încearcă găsirea unui consens în cadrul alianţei

Mai mult, preşedintele parlamentului, Andrian Candu, din partea Partidului Democrat, l-a acuzat pe premier că pune interesele partidului mai presus de cele ale alianţei şi ale ţării. Dacă această atitudine va continua, preşedintele legislativului nu exclude că ar putea vota demiterea executivului.

Actuala coaliţie de guvernare de la Chişinău – Alianţa pentru Integrare Europeană-3 (AIE-3) – grupează Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Valeriu Streleţ după arestarea lui Vlad Filat într-un răsunător dosar de corupţie, Partidul Democrat (PD), al lui Marian Lupu, şi Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu, scrie Agerpres.

În cazul căderii actualului guvern, criza social-economică şi de imagine a Republicii Moldova s-ar putea aprofunda, iar relaţiile financiare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM), Uniunea Europeană (UE) ar putea să intre în blocaj, potrivit experţilor, citaţi de Radio Chişinău. Mai mult, conform acestora, România ar putea suspenda ajutorul în valoare de 150 de milioane de euro promis autorităţilor moldovene.

În situaţia creată, afirmă analistul Anatol Ţăranu, totul va depinde de faptul dacă PD va încerca să forţeze situaţia legată de moţiunea de cenzură pentru a-şi întări propriile poziţii şi de a impune noi condiţii în cadrul alianţei.

‘Probabilitatea ca guvernul Streleţ să cadă este destul de mare. Totul depinde de analiza şi scenariile care au fost făcute în cadrul PD. Se va încerca să se instituie un soi de guvern tehnocrat, susţinut de trei partide’ (PD, Partidul Socialist şi comunişti), a declarat Anatol Ţăranu.

Liderii politici de la Chişinău se află într-o situaţie complicată, este de părere şi expertul Roman Chirca. ‘În cazul în care se optează pentru un guvern de stânga, prorus, vom asista la blocarea tuturor relaţiilor financiare cu organismele internaţionale, fapt ce va arunca Republica Moldova într-o criză de proporţii. Ori, schimbarea de putere va duce la blocarea reformelor, ieşirea din proiectul european, suspendarea acordului de împrumut al României şi, cel mai probabil, încetarea de plăţi până la sfârşitul anului’, a declarat el, citat de Radio Chişinău.

Socialiştii şi comuniştii, care au semnat împreună moţiunea împotriva guvernului Streleţ, deţin împreună 44 de mandate. Pentru ca guvernul să fie demis este nevoie de 51 de voturi.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...