România a primit, până în prezent, granturi SEE şi norvegiene de 31,1 milioane de euro pentru proiecte de mediu

Valoarea granturilor SEE şi norvegiene primite de România pentru programele de mediu a ajuns, în prezent, la 31,1 milioane de euro, potrivit datelor oficiale postate de portalul eeagrantsmediu.ro.
Economica.net - mie, 25 nov. 2015, 07:52
România a primit, până în prezent, granturi SEE şi norvegiene de 31,1 milioane de euro pentru proiecte de mediu

Cel mai nou proiect anunţat şi derulat prin intermediul Granturilor SEE se intitulează ‘Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă’ şi are o valoare totală de aproape 4,55 milioane de euro. Programul este finanţat în cadrul Programului RO07 Adaptare la schimbări climatice, prin fonduri acordate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2009 – 2014, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 3,82 milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea şi cheltuielile neeligibile asigurate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2017, iar obiectivul general constă în reducerea vulnerabilităţii umane şi a ecosistemului la schimbările climatice şi urmăreşte elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbări climatice.

Granturile SEE şi norvegiene sunt alocate României pentru propuneri de proiecte depuse în cadrul apelurilor: RO04 Reducerea substanţelor periculoase (Apel 1 ‘Instrumente suport pentru luarea deciziilor’ şi Apel 2 ‘Campanii de formare şi conştientizare’), RO02 Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor (Apel 1 ‘Studii şi formare privind contribuţia ecosistemelor naturale la principalele sectoare economice’, Apel 2 ‘Creşterea capacităţii pentru gestionarea şi monitorizarea culoarelor ecologice’ şi Apel 3 ‘Scheme de restaurări vaste ale ecosistemelor’) şi RO07 Adaptarea la schimbările climatice – Apel ‘Lansare ateliere de lucru pentru evaluarea riscului şi vulnerabilităţilor în Municipiile Sibiu, Braşov şi Tg. Mureş’.

În perioada 2009-2014, Granturile SEE au sprijinit 86 de programe din 16 de ţări din Europa şi sunt disponibile pentru cele 13 state membre ale Uniunii Europene /UE/ care au aderat la UE şi Spaţiul Economic European (SEE) în 2004, 2007 şi 2013, precum Grecia, Spania şi Portugalia, scrie Agerpres.

Conform sursei citate, granturile SEE sunt finanţate în comun de către Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

Astfel, din suma de 993,5 milioane euro alocată pentru perioada 2009-2014, Norvegia contribuie cu aproximativ 94%, Islanda în jur de 5% şi Liechtenstein puţin peste 1%. Organismul de decizie al Granturilor SEE este Comitetul Mecanismului Financiar, care este compus din reprezentanţi ai ministerelor de Externe din Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Din totalul celor 993,5 milioane de euro, României i-au fost alocaţi 190 de milioane de euro.

Acordul referitor la Spaţiul Economic European, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reuneşte 28 de state membre UE şi cele trei state SEE-AELS (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) într-o piaţă unică, denumită în continuare ‘piaţa internă’. Obiectivul Granturilor SEE şi norvegiene este de a reduce discrepanţele sociale şi economice din SEE şi au scopul de a pune ţările beneficiare într-o poziţie mai bună pentru a beneficia de piaţa internă.

Cel puţin 30% din finanţarea prin Granturi este alocată pentru protecţia mediului, măsuri privind schimbările climatice şi energia din surse regenerabile. Totodată, programe pentru ONG-uri în valoare de 158 milioane de euro sunt create în toate ţările beneficiare ale fondurilor SEE Grants.

Finanţarea sub formă de granturi este alocată în mod normal prin publicarea de cereri de propuneri de proiecte, care trebuie depuse la operatorul de program relevant până la un anumit termen limită şi în conformitate cu rezultatele clar definite/propuse ale apelului. Programele nu vor finanţa în mod necesar în întregime din costurile proiectului şi un anumit nivel de co-finanţare poate fi necesar. Granturile nu sunt acordate retroactiv pentru acţiuni care au fost deja finalizate.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...