România este dispusă să negocieze creanţa Petromidia. Mingea e în terenul kazahilor

Secretarul de stat pentru afaceri strategice din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a făcut în data de 11 februarie o vizită în capitala Kazahstanului, Astana, şi, în cadrul discuţiilor, a fost ridicată şi chestiunea creanţei Petromidia.
Economica.net - mar, 12 feb. 2013, 12:13
România este dispusă să negocieze creanţa Petromidia. Mingea e în terenul kazahilor

Discuţiile la nivel diplomatic între reprezentanţii celor două ţări au loc la doar câteva zile după ce vicepreşedintele companiei Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că firma vrea să stingă cât mai repede posibil acest dividend cu statul român. “Încercăm să răscumpărăm acţiunile (deţinute de stat la rafinăria Petromidia-n.red.). Este o chestiune de preţ. Acum, este cel mai bun moment pentru a ajunge la o soluţie, pentru că în România este stabilitate politică. Sperăm să ajungem la un acord cu Guvernul român şi vom face tot ce ţine de noi pentru a ajunge la o soluţie cât mai repede” a declarat oficialul Rompetrol

“Nu am intrat în detalii concrete, am subliniat importanţa de a găsi o soluţie în problema datoriei. Chestiunea era şi în dosarul părţii kazahe” a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Bogdan Aurescu.

“În luna ianuarie, a existat o întâlnire între reprezentanţi ai Guvernului şi cei ai Rompetrol pe această temă. Acum se aşteaptă o ofertă concrete din partea companiei Rompetrol” ne-a mai declarat Aurescu, care a mai precizat că a existat o corepondenţă pe această temă între reprezentanţii companiei şi ministerul Energiei.

În octombrie 2003, Guvernul României a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol Rafinare Constanţa (rafinăria Petromidia), existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 570 de milioane de euro. Potrivit acestui act normativ, societatea avea dreptul să convertească în acţiuni obligaţiunile pe care nu le răscumpăra la scadenţă. În 2010, anul scadenţei, Petromidia a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 54 de milioane de euro, iar restul a convertit în acţiuni, potrivit legii din 2003 (Rompetrol a mai plătit şi dobânzile aferente obligaţiunilor, în sumă de 250 de milioane de dolari).  Ca atare, statul a devenit acţionar la rafinărie, cu circa 45% din capital.

Autorităţile au contestat în instanţă decizia Rompetrol, grupul a declanşat la rândul lui mai multe acţiuni în instanţă şi, de atunci, au loc mai multe procese. Statul a cerut bani, nu acţiuni, dar oficialii Rompetrol au atenţionat că plata cash a acelei sume ar pune rafinăria pe butuci. De la preluarea sa de la Dinu Patriciu, în anul 2007, şi până în prezent, kazahii de la KazMunaiGaz spun că au investit 1,4 miliarde de dolari în rafinărie, pentru creşterea capacităţii şi îmbunătăţirea calităţii produselor, pe o piaţă dificilă pentru activitatea de rafinare. Petromidia a ajuns cea mai mare rafinărie din România şi cel mai important exportator de produse petroliere al ţării, dar este încă pe pierdere.

Din 2010 şi până acum, kazahii şi reprezentanţii Guvernului au discutat în mai multe rânduri despre modalităţile de rezolvare a acestui conflict (plăţi eşalonate, barter cu carburanţi, etc) dar, inclusiv din cauza schimbărilor politice, discuţiile s-au oprit.

Statul l-a desemnat ca reprezentan în Consiliul de Administraţie al Petromidia pe Remus Vulpescu, fostul şef al OPSPI. La sfârşitul anului trecut, acesta opina că statul şi KazMunaiGas ar trebui să ajungă la o soluţie reciproc avantajoasă, şi nu să continue cu litigiile.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...